Din cele mai vechi timpuri, unele remedii cu plante medicinale au fost considerate utile pentru combaterea endometriozei. Desi nu reprezinta un tratament de prima alegere, aportul lor poate ajuta la reglarea productiei de hormoni si la reducerea simptomelor. Cum ajuta remediile pe baza de plante?

Specialistii in domeniu afirma ca unele plante medicinale contin substante fitochimice cu potential farmacologic pentru endometrioza. Desi sunt necesare studii mai concludente, se crede ca acestea actioneaza ca imunomodulatori, antiinflamatori si modulatori de estrogen.

  • Lavanda

Lavanda este una dintre cele mai recomandate plante medicinale in caz de endometrioza. Motivul? Atat florile, cat si uleiul sau esential pot ajuta la calmarea durerilor menstruale.

Cum se poate folosi?

Efectuarea unui masaj este cea mai comuna modalitate de a profita de aceasta planta. Pentru a face acest lucru, se dilueaza intr-un ulei purtator – poate fi nuca de cocos, migdale sau masline – in proportie de 6 picaturi la lingura (15 mililitri). Odata facut amestecul, acesta se maseaza in zona pelviana cu miscari circulare blande. O alta varianta este decoctul din planta si apoi inhalarea vaporilor. Aroma lor are un efect calmant.

  • Ghimbir

Datorita proprietatilor sale analgezice si antiinflamatorii, ghimbirul poate sa ajute la ameliorarea simptomelor endometriozei. Mai multe studii au constatat ca consumul oral al acestei plante scade durerea asociata cu menstruatia.

Cum se utilizeaza?

In acest caz, la o cana de apa clocotita (250 mililitri) se adauga o lingura de ghimbir ras (15 grame). Dupa aceasta, bautura este lasata sa stea timp de 10 minute. In cele din urma, se strecoara si consuma.

  • Musetel

Unul dintre remediile naturale pentru endometrioza este musetelul. Compusul sau activ numit crisin ajuta la scaderea cresterii anormale a celulelor endometriale. Aceasta planta are compusi activi care ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual, in special crampele.

Cum se poate folosi?

Se adauga o lingura de flori de musetel uscate (15 grame) intr-o cana de apa (250 mililitri). Se lasa sa se raceasca si se consuma.

Trebuie insa amintit ca aceste remedii nu sunt un substitut pentru tratamentul medical. Majoritatea se bazeaza pe literatura populara sau pe cercetari pe animale; prin urmare, nu sunt o optiune de prima linie.