Mersul la veterinar este departe de a fi cea mai placuta distractie atat pentru proprietar, cat si pentru animalul de companie. Cele mai multe temeri la proprietarii de animale de companie apar atunci cand sunt necesare proceduri chirurgicale. O forma de interventie chirurgicala este castrarea. Procedura a starnit insa cea mai acerba dezbatere. Care sunt avantajele sterilizarii?

Reduce agresivitatea

Castrarea ajuta la rezolvarea problemei agresiunii. Dupa procedura, animalul devine mai echilibrat si mai prietenos. Acesta este un mare plus pentru familiile cu copii mici care pot deranja pisica in orice moment.

  • Prelungeste viata

Speranta de viata a unui animal de companie steril creste in medie cu 3-5 ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca pisica este mai putin probabil sa iasa afara. In consecinta, riscurile de a lua o infectie periculoasa, de a intra intr-o masina sau de a fi atacata de alte animale sunt reduse semnificativ.

  • Sansa de evadare este redusa

Dupa castrare, este mai putin probabil ca pisica sa se strecoare printr-o fereastra deschisa.

  • Protectie impotriva bolilor sistemului genito-urinar

Castrarea inseamna prevenirea bolilor, precum tumorile testiculare, prostatita, adenoamele si alte boli ale sistemului genito-urinar. Este important sa se ia in considerare varsta animalului de companie in timpul procedurii. Pana la 1 an, sistemul urogenital al pisoiului nu este inca format si nu se recomanda castrarea in aceasta perioada.

  • Casa curata si ordonata

O pisica sterilizata duce un stil de viata mai echilibrat. Nu trebuie sa imparta teritoriul si, prin urmare, sa lase urme pe mobilierul si peretii apartamentului.

Exista mai multe avantaje pentru castrare decat posibile dezavantaje. Dezavantajele procedurii includ necesitatea unei ingrijiri speciale in primele zile dupa operatie si posibilele complicatii pentru animalele mai in varsta. Exista riscuri pentru sistemul cardiovascular atunci cand este expus la anestezie.

Principalul lucru pe care trebuie sa-l faca proprietarul animalului inainte de operatie este sa gaseasca un specialist bun. Castrarea dureaza doar aproximativ 1 ora, iar perioada de recuperare completa a animalului are loc in 7-14 zile.