Desi majoritatea oamenilor cred ca laptele este principala sursa de calciu – de fapt lucrurile nu stau chiar asa – exista si alte alimente care contin mai mult calciu decat un pahar de lapte.

Calciul este unul dintre cei mai importanti nutrienti de care organismul are nevoie. Este esential nu numai pentru sanatatea dintilor si a oaselor, ci si pentru functia musculara, reglarea semnalelor nervoase, coagularea sangelui si chiar reglarea ritmului cardiac. In mod ideal, aportul de calciu ar trebui sa provina din surse naturale si anume alimente.

Laptele este intr-adevar bogat in minerale, dar nu este in niciun caz principala sursa. De fapt, exista alimente care au mai mult calciu decat exista intr-un pahar de lapte (300 de miligrame de calciu), precum:

  • Tofu

250 de grame de tofu contin aproximativ 860 de miligrame de calciu, care aproape acopera aportul zilnic necesar de calciu. Tofu contine si proteine ​​- aproximativ 10 grame in 125 de grame de tofu.

  • Somon

200 de grame de somon proaspat ofera 340 de miligrame de calciu. Pe langa faptul ca este o sursa de calciu, somonul este bogat in acizi grasi omega-3 si vitamina D, de care organismul are nevoie pentru a absorbi calciul. In 200 de grame de somon exista si 36 de grame de proteine.

  • Ovaz

O jumatate de cana de fulgi de ovaz uscat contine 200 de miligrame de calciu. In plus, exista 4 grame de fibre, utile pentru sistemul digestiv si pentru a potoli foamea. Faina de ovaz este, de asemenea, bogata in vitamine B, care sustin metabolismul.

  • Sardine

85 de grame de sardine sunt o sursa de 370 de miligrame de calciu – din nou mai mult decat este continut intr-un pahar de lapte. Sardinele, precum somonul, contin acizi grasi omega-3 si vitamina D.

  • Naut

350 de grame de naut contin 315 miligrame de calciu, 30 de grame de fibre si 10 grame de proteine. Acesti indicatori pun cu siguranta nautul in lista alimentelor obligatorii pe care orice persoana ar trebui sa le consume.

  • Branza ricotta

In 300 de grame de branza ricotta se poate gasi 380 de miligrame de calciu. Ca bonus, contine si 21 de grame de proteine.