Acneea este o boala a pielii care afecteaza in principal adolescentii. Desi nu este grava, acneea poate avea consecinte psihologice semnificative la o varsta in care aspectul si privirea altora sunt foarte importante.

Din cauza excesului de productie de sebum legat cel mai adesea de tulburarile hormonale ale pubertatii, acneea poate necesita un tratament lung si restrictiv. In marea majoritate a cazurilor, acneea se rezolva spontan la varsta adulta.

Boala are ca rezultat o pielea grasa si aparitia cosurilor pe fata, spate si trunchi. Mai suparatoare decat grava, acneea (uneori numita „ acnee vulgara ”) este de obicei o boala de piele care poate avea repercusiuni psihologice semnificative.

In 90% din cazuri, acneea se rezolva spontan intre 20 si 25 de ani. Cu toate acestea, atunci cand acneea a fost deosebit de severa, cicatricile pot ramane permanent.

Desi poate provoca aparitia cosurilor (pustulelor) infectate, acneea nu este o boala infectioasa. Este o crestere a productiei de sebum de catre piele asociata cu obstructia foliculilor de par (unde se formeaza firele de par) si proliferarea unui microorganism care este de obicei bine tolerat.

Cine este afectat de acnee?

Intr-un grad diferit, acneea afecteaza mai mult de 70% dintre adolescenti, in special baieti. In majoritatea cazurilor, aceasta acnee este minora si nu are nevoie de tratament. Cu toate acestea, chiar si acneea moderata poate avea un impact psihologic si consecinte sociale.

Femeile adulte pot fi, de asemenea, afectate de acnee, in special cu cateva zile inainte de menstruatie, atunci cand se incepe un tratament contraceptiv oral (pilula), in timpul sarcinii sau in momentul menopauzei.

Puncte negre, papule, pustule, noduli, chisturi … ce sunt?

Descrierea leziunilor acneice utilizeaza termeni medicali care pot fi confuzi. Un mic lexicon va fi de folos.

  • Comedoane

Rezultatul acumularii de sebum in foliculii de par, comedoanele pot fi deschise (punct negru) sau inchise (cos alb fara roseata in jur).

  • Papule

Papulele sunt „butoanele” limbajului cotidian. Aceste inflamatii, pot disparea spontan sau pot fi suprainfectate de bacteriile prezente pe piele. Dupa cum sugereaza si numele lor, contin puroi.

  • Pustule

Aceste sunt papule infectate.

  • Chisturi

Chisturile sunt pustule situate in straturile mai profunde ale pielii. Ele sunt adesea foarte dureroase.

  • Noduli

Dificil de distins de chisturi, nodulii de obicei nu contin puroi, dar sunt totusi locul infectiei. Acestia de obicei, la rupere, lasa cicatrici de durata pe piele.