Cainii sunt pretutindeni, asa ca prevenirea muscaturilor este o necesitate. Desi unii caini sunt mai prietenosi decat ceilalti, orice caine este capabil sa muste, indiferent de rasa sau de dimensiunea sa. Chiar si cel mai frumos caine poate musca atunci cand se simte amenintat. Toti copiii si adultii ar trebui sa invete cum sa fie in siguranta in preajma cainilor, dar este important ca oamenii sa inteleaga ca fiecare proprietar este responsabil pentru cainele sau. Din fericire, este posibil ca aceste animale de companie sa fie oprite din a musca pe cineva daca sunt luate masurile adecvate.

Cum se manifeste agresivitatea cainilor

Cel mai adesea, cainii musca oamenii atunci cand se simt amenintati intr-un fel. Este un instinct natural, care este foarte intalnit. De aceea, este foarte important pentru toti cei care interactioneaza cu un caine sa inteleaga ce poate provoca acest comportament agresiv. Un caine poate musca pentru a se apara, pentru a isi proteja teritoriul sau pentru a isi apara stapanul. Sa invadezi spatiul personal al cainelui poate provoca o muscatura, la fel si trezirea sa din somn brusca sau miscarile bruste la care nu se asteapta. Fuga de caine, situatiile tensionate, abuzul sau abandonul, starea de sanatate slabita si durerea sunt alte motive care il determina sa muste.

Ca proprietar de caine, acesta trebuie sa isi asume responsabilitatea de a isi educa animalul de companie si de a il tine sub control in orice moment. Este important sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a ii pastra pe ceilalti in siguranta. Un caine trebuie dresat atunci cand este doar un pui, iar antrenamentele trebuie sa continuie toata viata pentru a consolida lectiile pe care le-a invatat. Socializarea cu cainele este foarte importanta – el trebuie sa se intalneasca cu oameni, sa interactioneze cu diferite tipuri de persoane, inclusiv cu copii, persoane cu dizabilitati sau persoane in varsta.

Inca de cand este un pui, cainele trebuie expus la o varietate de situatii, cum ar fi zgomote puternice, masini, biciclete sau orice altceva i-ar putea provoca mai tarziu frica. Cainele nu trebuie disciplinat folosind pedepse fizice violente. Proprietarii trebuie sa opteze pentru o educatie pozitiva cu laude si nu la tipete si agresiuni.