Toti oamenii sunt afectati la un moment dat de episoade de depresie, fie ca sunt cronice sau tranzitorii. In ultimii ani, multe studii au evidentiat rolul central al alimentelor in restabilirea moralului.

Anumiti nutrienti sunt esentiali in special pentru buna dispozitie, avand in vedere rolul lor in corpul uman. Alimentele bogate in omega-3 sunt, prin urmare, preferate deoarece actioneaza asupra creierului mesaje chimice care gestioneaza starea de spirit, in special serotonina si dopamina.

Vitaminele B9, B12 si B6 joaca, de asemenea, un rol important. S-a gasit o corelatie intre nivelurile scazute de vitamina B si starea de depresie. Aceste vitamine au intr-adevar un rol important in producerea anumitor neurotransmitatori.

Chiar daca studiile nu sunt inca numeroase pe aceasta tema, s-a observat o legatura intre deficienta de vitamina D si depresie.

Alimente antidepresive
  • Avocado

Avocado este o leguma bogata in nutrienti, in special in tirozina, un aminoacid din care se dezvolta dopamina si norepinefrina, 2 neurotransmitatori care actioneaza asupra fericirii individului. Avocado contine, de asemenea, triptofan, vitamine B, benefice pentru sistemul nervos si magneziu. Acesta poate fi consumat de mai multe ori pe saptamana.

  • Cacao

Cacao sau ciocolata care contine mai mult de 70% cacao este buna atat pentru gustul sau, dar si pentru nutrientii pe care ii contine. Este deosebit de bogata in minerale, in special magneziu si vitamine din grupul B, este un aliment sigur impotriva depresiei.

  • Banana

Bananele sunt o sursa de triptofan si vitamine B. Contin, de asemenea, potasiu, care regleaza impulsurile nervoase, si magneziu, care s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra dispozitiei.

  • Goji

Numele lor insemna „rod al fericirii” in chineza. Aceste fructe rosii mici sunt bogate in aminoacizi, inclusiv triptofan, vitamine B si magneziu. De asemenea, sunt foarte bogate in vitamina C (mai mult decat portocalele) si, prin urmare, sunt bune pentru energia organismului.

  • Nucile

Doua treimi din nuci sunt acizi grasi, esentiali pentru creierul uman. Sunt, de asemenea, o sursa de triptofan si melatonina, un hormon pozitiv pentru somn. Nucile de Brazilia sunt foarte bogate in seleniu, un oligoelement foarte important pentru prevenirea stresului, dar si a anumitor tipuri de cancer.