Bolile de inima reprezinta aproape o treime din totalul deceselor la nivel mondial. Dieta joaca un rol major in sanatatea inimii oamenilor si poate creste riscul de boli de inima. De fapt, anumite alimente pot influenta tensiunea arteriala, trigliceridele, nivelul de colesterol si inflamatia, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inima.

Aimente pe care oamenii ar trebui sa le consume pentru a-si maximiza sanatatea inimii:

  • Legume cu frunze verzi pentru bolile de inima

Legumele cu frunze verzi precum spanacul, verdeata sunt binecunoscute pentru bogatia lor de vitamine, minerale si antioxidanti. Sunt o sursa excelenta de vitamina K, care ajuta la protejarea arterelor si la coagularea corecta a sangelui.

De asemenea, sunt bogate in nitrati dietetici, care s-au dovedit ca reduc tensiunea arteriala, scad rigiditatea arteriala si imbunatatesc functia celulelor care acopera vasele de sange. Unele studii au gasit, de asemenea, o legatura intre cresterea aportului de legume verzi cu frunze si un risc mai mic de boli de inima.

O analiza a opt studii a constatat ca o crestere a aportului de legume cu frunze verzi a fost asociata cu o incidenta de pana la 16% mai mica a bolilor de inima.

  • Cereale integrale

Cerealele integrale includ toate cele trei parti bogate in nutrienti: germen, endosperm si tarate. Tipurile obisnuite de cereale integrale includ grau integral, orez brun, ovaz, secara, orz, hrisca si quinoa.

In comparatie cu boabele rafinate, cerealele integrale au un continut mai mare de fibre, ceea ce poate ajuta la reducerea colesterolului LDL „rau” si la scaderea riscului de boli de inima. Mai multe studii au descoperit ca incluzand mai multe cereale integrale in dieta, oamenii pot beneficia de o inima sanatoasa.

  • Peste si ulei de peste

Pestele gras, precum somonul, macroul, sardinele si tonul este bogat in acizi grasi omega-3, care au fost studiati pe larg pentru beneficiile pentru sanatatea inimii.

Intr-un studiu efectuat, consumul de somon de trei ori pe saptamana, timp de opt saptamani a scazut semnificativ tensiunea arteriala diastolica.

Suplimentele de ulei de peste s-au dovedit ca reduc trigliceridele din sange, imbunatatesc functia arteriala si scad tensiunea arteriala.