Autoritatea parinteasca este esentiala pentru a educa un copil si pentru a avea un camin linistit. In functie de varsta copilului, ascultarea autoritatii poate fi dificila si va fi nevoie de adoptarea diferitelor metode disciplinare, adaptate varstei copilului.

De ce ar trebui copiii sa asculte de autoritatea parinteasca?

Obtinerea respectului este unul dintre elementele de baza ale cresterii unui copil. Parintii au rolul de a-i educa pe cei mai mici, iar acest lucru necesita uneori autoritate si disciplina. E nevoie de stabilirea unor limite clare, de stabilirea unor reguli care sa fie aplicate in mod consecvent pentru ca asta inseamna pastrarea copiilor in deplina siguranta.

Obedienta copiilor ii ajuta pe acestia sa inteleaga prezenta unei ierarhii in societate. De aceasta ierarhie, copiii se vor lovi la scoala, apoi in viata lor profesionala; acesta este motivul pentru care insuflarea lor intr-o anumita disciplina le va permite in cele din urma sa inteleaga lumea din jurul lor.

A asculta de parinti este un obicei care trebuie dobandit de la o varsta frageda. Chiar si la copiii mici acest obicei poate fi benefic. De exemplu, ar trebui sa i se spuna imediat nu unui copil care este in pericol pentru ca acesta sa inteleaga ca exista reguli pe care trebuie sa le urmeze.

Exista mai multe tehnici prin care parintii pot obtine respectul celor mici. Trebuie, in primul rand, sa fie persistenti si sa stii sa spuna nu atunci cand nu sunt de acord. Copilul trebuie sa inteleaga atunci cand o actiune este interzisa! Parintii nu trebuie sa strige, ci sa vorbeasca frumoas astfel incat sa se faca pe deplin intelesi. Este esential ca acestia sa se aseze la nivelul copilului pentru a-i vorbi si pentru a-l privi in ochi.

Printre cei mai mici, nu este suficienta doar aplicarea pedepselor. Invatarea regulilor implica in mare parte oferirea unor explicatii. Copiii trebuie sa fie constienti de faptul ca se pun în pericol, sau ca nu sunt suficient de mari pentru a intreprinde anumite actiuni. Pe de alta parte, in cazul in care aceste atitudini se repeta este necesar sa se ridice tonul.

Pedeapsa corporala ar trebui interzisa pentru ca aceasta va avea un impact negativ asupra copilului care se va razvrati si nu se mai supune sub nicio forma autoritatii parintilor, mai ales atunci cand devine adolescent, iar pericolele sunt la tot pasul.