Cauze surprinzatoare ale pierderii memoriei

Pacientii care intampina dificultati in a-si aminti diverse lucruri pot fi predispusi la aparitia bolii Alzheimer, insa aceasta nu este singura cauza a pierderii memoriei. Tulburarile de memorie pot aparea la orice varsta si din mai multe motive, iar atunci cand cauza de baza este tratata, problemele se imbunatatesc adesea.

De ce ajung oamenii sa uite?

Stres, anxietate si depresie – stresul sau anxietatea pot duce la aparitia unor probleme cu atentia si memoria. Acest lucru este deosebit de comun in randul persoanelor care jongleaza cu responsabilitati atat acasa, cat si la locul de munca si nu reusesc sa se odihneasca corespunzator. De obicei, in astfel de cazuri, reducerea stresului poate imbunatati memoria.

Problemele de somn – inclusiv insomnia sau incapacitatea cronica de a adormi sau de a ramane in aceasta stare, precum si apneea in somn, o tulburare care determina oprirea scurta si frecventa a respiratiei pe tot parcursul noptii, au fost legate de pierderea memoriei si dementa. Lipsa somnului provoaca oboseala, care, la randul sau, poate duce la tulburari de memorie.

Medicamente – pierderea memoriei sau uitarea ar putea fi un semn ca medicatia trebuie ajustata. Mai multe tipuri de medicamente pot afecta memoria, inclusiv antidepresivele, antihistaminicele, medicamentele pentru tensiunea arteriala, anumite analgezice, medicamentele pentru diabet, cele pentru tratarea bolii Parkinson sau somniferele.

Carente in organism – lipsa vitaminei B12 esentiala pentru functionarea normala a creierului, poate duce la confuzie si chiar la dementa. In fiecare zi, adultii ar trebui sa consume aproximativ 2,4 micrograme din alimente precum produsele lactate, carnea si pestele sau din alimente imbogatite cu vitamina B12, cum ar fi cerealele.

Atacul celebral – modificarile evidente in capacitatea de a gandi si de a se misca in mod normal pot veni dintr-un accident vascular cerebral care blocheaza vasele de sange majore care hranesc creierul. Aceste modificari ale functiei creierului, care pot varia de la usoare la severe, sunt numite tulburari cognitive vasculare.

Exista insa si cauze mai putin comune care pot declansa aceste tulburari la nivelul memoriei, printre care se numara: infectiile severe din jurul creierului, leziunile craniene, tumorile sau abuzul de acool si substante interzise.