Pacientii care se prezinta la clinica stomatologica din sector 4 – implantologiesector4.ro au uneori neplacuta surpriza de a fi diagnosticati cu bruxism, fara sa stie macar ce presupune aceasta afectiune si de ce au dezvoltat-o. Bruxismul nu intra in categoria unei urgente stomatologice, insa, cu siguranta, necesita interventia medicului specialist. Pe scurt, bruxismul nu este altceva decat scrasnitul dintilor si inclestarea maxilarelor, care duce la dureri ale articulatiei temporo-mandibulare.

Care sunt principalele cauze si cum recunoastem bruxismul?

Bruxismul este, in general, destul de dificil de recunoscut, insa nu imposibil. Chiar si pacientii isi pot pune diagnosticul, pe baza a ceea ce le spune partenerul de viata sau de somn, dar si pe baza unor simptome precum durerile temporo-mandibulare si de urechi, sensibilitatea dentara, oboseala musculara a muschilor masticatori. Sunt pacienti care tin maxilarele inclestate, care observa la o privire mai atenta tocirea varfurilor dintilor sau sunt atentionati adesea de persoanele cu care impart patul ca scrasnesc din dinti in somn.

Exista doua tipuri de bruxism: cel nocturn, foarte raspandit si caracterizat de scrasnirea automata a dintilor pe perioada noptii, dar si bruxismul diurn, ca reactie la diferiti stimuli. Aparitia fisurilor in smaltul dintilor si modificarea formei acestora, prin tocirea dintilor laterali si prin nivelarea celor frontali reprezinta alte semnale de alarma pentru pacienti.

Cum tratam bruxismul?

Desi pare imposibil, bruxismul poate fi tratat. Daca tratamentul psihologic nu da rezultate, daca eliminarea factorilor de stres si de suparare nu da roade, atunci, cu siguranta, tratamentul stomatologic se va dovedi ideal. Plasarea gutierelor de bruxism, care reprezinta mulajul dintilor, pe una dintre arcade functioneaza ca un spacer, pentru ca suprafetele ocluzale sa nu se mai poata atinge si toci.

Urgente stomatologice | clinica stomatologica din sector 4 | implantologiesector4.ro

urgente stomatologice

Gutierele de bruxism sunt realizate in functie de mulajul muscaturii pacientului, dupa o analiza atenta si dupa eliminarea contactelor ce reprezinta interferente in miscarile mandibulare. Nu in ultimul rand, gutierele au rolul de a relaxa musculatura si de a preveni scrasnirea dintilor. Daca pacientul prezinta probleme ortodontice, daca sufera de inghesuiri sau spatieri dentare, de malpozitii sau de probleme protetice, cu siguranta ca medicii stomatologi vor realiza mai intai tratamentul acestora, tinand cont de contactele viitoare corecte ale dintilor in repaus si in dinamica mandibulara.

Cu alte cuvinte, bruxismul se poate trata. Daca tratamentul este ales corect de catre medicul dentist, cu siguranta sansele de reusita sunt foarte mari, iar pacientii se vor bucura de nopti linistite.