Decizia de a vinde un apartament nu este niciodata usoara, mai ales pentru persoanele care au petrecut multi ani fericiti in el. Uneori, insa, este cel mai bun pas posibil (scaparea de datorii, investitia intr-o proprietate noua, mai mare etc.).

Vanzarea unui apartament, insa, trebuie sa fie bine planificata pentru a se obtine cel mai mare pret posibil, pe de o parte, si pe de alta parte, pentru a nu ramane blocat cu el multe luni.

Este bine sa nu se listeze un apartament pe piata imobiliara, in cele mai dificile perioade ale anului. Care sunt aceste perioade?

  • Inainte de Craciun

Principiul de aici este exact acelasi ca in orice alta industrie care nu are nicio legatura directa cu sarbatorile – fie ca este vorba de Craciun sau de Paste. In aceasta perioada, aproape nimeni nu se gandeste sa faca achizitii imobiliare.

Este asociat cu o cheltuiala uriasa, iar in aceste perioade mai exista multe alte cheltuieli. In plus, persoanele care planuiau sa cumpere o proprietate, cu siguranta au vrut sa se mute de sarbatori, motiv pentru care au finalizat tranzactiile in octombrie/noiembrie. Asa ca acum, proprietarii trebuie sa mai astepte putin cu vanzarea.

  • In sezonul vacantelor

Sezonul estival nu este un moment bun pentru a cauta un cumparator de proprietate. Nu numai ca majoritatea oamenilor sunt in vacanta, dar si excursiile de vacanta scad valoarea din portofelele lor.

Prin urmare, vanzarea ar trebui sa fie finalizata cu cel putin cateva saptamani inainte. Momentul ideal este primavara, cand dupa o iarna lunga, oamenii sunt mai optimisti in privinta vietii si mai dornici sa faca investitii mari, datorita nivelului de serotonina care creste si se reflecta si in decizia de cumparare, la urma urmei.

  • La inceputul anului

Inceputul de an nu este favorabil tranzactiilor imobiliare din cauza… deteriorarii generale a starii de spirit. Desi de Revelion si de Anul Nou oamenii sunt foarte hotarati sa faca schimbari in viata lor, ajung repede la pamant atunci cand vine vorba de cheltuielile legate de sarbatori.

Apoi amana decizia de a investi in achizitia de imobile. Prin urmare, vanzatorii ar trebui sa se opreasca pentru un timp si sa posteze un anunt chiar inainte de primavara.