Bebelusul plange in fiecare seara ore in sir? Oare ce il supara atat de tare?

Realitatea este ca toti bebelusii plang. Este cel mai bun mod de a-si comunica nevoile la aceasta varsta frageda. Ca parinte, fiecare doreste sa satisfaca toate nevoile copilului sau. Insa, cand vine vorba de colicii la bebelus, plansul incepe brusc, fara nici un motiv aparent.

Nou-nascutii, in primele 3 luni de viata, plang mai mult ca oricand. Bebelusii care plang mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana si timp de cel putin 3 saptamani la rand sufera de o afectiune numita colica. Aceasta nu ridica probleme de sanatate si, in cele din urma, dispare de la sine. Se estimeaza ca pana la 40% din toti sugarii au colici. 

De obicei, aceasta perioada cu multe plansete incepe intre a treia si a sasea saptamana de la nastere si se termina in a patra luna de viata. Daca nou-nascutul inca plange excesiv si dupa aceasta varsta, ar putea fi de vina o alta problema de sanatate.

Colica nu este o boala sau un diagnostic, ci o combinatie de simptome si comportamente. Ea presupune dureri abdominale intense, care duc la o criza de plans fara oprire a bebelusului. Nu exista nicio solutie pentru asta in afara de trecerea timpului. Aceste perioade zgomotoase pot continua ore in sir, uneori pana tarziu in noapte.

Care este diferenta dintre colici si plansul normal?

Nu exista o definitie clara in ceea ce priveste colica sau cum difera (si daca difera) de alte tipuri de plans. Dar, de obicei, medicii sunt de acord cu faptul ca diferenta dintre colici si plansul obisnuit este ca bebelusul pare inconsolabil, plansul se transforma in tipete, iar calvarul dureaza cel putin trei ore si uneori chiar si mult mai mult.

De obicei, simptomele celor mici sunt urmatoarele: pumni inclestati, fata rosie si incruntata si burtica umflata. Pentru a fi siguri ca nou-nascutul are colici, parintii trebuie sa mearga cu el la un control medical, motivul putand fi altul, cum ar fi: alergii alimentare sau o sensibilitate la un anumit aliment, disconfort, poate ii este prea cald sau prea frig, poate ii fi foame sau durerea poate fi cauzata de o boala.