Dulceață, prăjituri, creme tartinabile, pancakes uneori și ciocolată caldă: ne-am obișnuit să ne bucurăm de mic dejunuri foarte dulci. Care sunt insa consecințele acestui tip de mic dejun pentru sănătate?
Între paini sau briose cu ciocolata, croissante, crema tartinabilă cu alune, alte dulciuri și biscuiți: nota de plată pentru micul nostru dejun se poate dovedi rapid foarte dulce. Și asta se intampla pentru că micul dejun prea dulce este o tradiție în mai multe tari, in tara noastra mai nou, ca și în țările vecine. Acest lucru are consecințe asupra organismului și sănătății noastre, mai ales când știm că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.
Gata cu zaharul! Un scurt memento biologic: atunci când se consuma zahăr, acesta intră în sânge și crește nivelul de zahăr din sânge. Pentru a regla acest nivel, pancreasul se activează și produce insulină. Dacă se mănânca un mic dejun prea dulce pe stomacul gol, corpul va acumula prea mult zahăr, iar pancreasul va lucra din greu pentru a-l scădea. Ca urmare, cei care il consuma, se pot simți leneși și corpul ii va împinge să consume din nou zahăr. Se poate vedea cercul vicios, nu-i asa?
Consumând alimente zaharoase la prima oră a dimineții, se incurajeaza corpul să consume mai mult zahăr. Reducerea consumului de zahăr la prima oră a dimineții poate oferi mai multă energie, poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, poate reduce senzația de foame înainte de prânz și poate reduce grăsimea de pe burtă. Consumul de zahăr la prima oră a dimineții tinde, de asemenea, să reducă nivelul de concentrare și productivitatea.
Deci, ce se poate consuma? Cercetătorii subliniază importanța unui mic dejun sănătos. Aceștia recomandă consumul de produse integrale și cereale la micul dejun și evitarea cărnii roșii și a zahărului. Printre ingredientele care trebuie evitate se numără pâinea albă, sucul de fructe, gemul și croissantele. De asemenea, este important să se ia un mic dejun consistent pentru a evita tentația gustărilor prea dulci. De asemenea, trebuie să se stie un lucru important -trezirea devreme poate regla poftele și poate reduce foamea. Acest lucru s-ar datora ceasului nostru biologic.