Una dintre retetele preferate ale francezilor, care doresc sa isi surprinda partenerul sau partenera cu o cina romantica de exceptie, este coq au vin, sau cocos in vin. Aceasta este inscrisa pe lista celor mai renumite restaurante atat din Franta, cat si din intreaga lume.
Secretele reusitei acestei retete? Cocosul trebuie sa fie tanar, vinul sa fie mediu, nu foarte taninic si nici baricat, iar baconul sa nu fie foarte afumat.
Ingrediente si mod de preparare pentru 4 portii de coq au vin
Ingredientele necesare pentru coq au vin sunt: patru pulpe intregi de cocos, o ceapa de marime medie, cativa catei de usturoi, un pahar de vin rosu sec, un pahar de supa de pui, o lingura de otet balsamic, trei linguri de ulei, doua linguri de faina si condimente: cimbru uscat, o foaie de dafin, un fir de rozmarin, sare, piper, cateva cuisoare.
Pentru sos sunt necesare 150 de grame de bacon usor afumat, 250 de grame de ciuperci, o lingurita de pudra de hribi, o lingura de unt si o jumatate de kilogram de arpagic sau ceapa mai mica.
Arpagicul se pune la copt in cuptor pana se inmoaie. Se strange pana ce ceapa iese din coaja si se lasa la racit. Pulpele de cocos se presara cu piper negru si cu sare, se trec prin faina si se prajesc in uleiul incins pe ambele parti. Se pun intr-o tava care sa le cuprinda perfect, fara a fi prea mare. in grasimea in care au fost prajite pulpele se adauga ceapa tocata care se caleste pana se inmoaie, alaturi de usturoiul strivit.
Totul se stinge cu vin, supa de pui si otet balsamic, peste care se adauga condimentele si se aduce la fierbere. Sosul se toarna peste pulpe si se lasa la cuptor, la 150 de grade, timp de o ora. Separat se prajeste baconul cu ciupercile si cu arpagicul copt si pudra de hribi si se serveste ca garnitura pentru fiecare pulpa de coq au vin rumenita.