In materie de culori pentru un somn odihnitor, nuantele naturale sunt cele mai potrivite. Desigur, pot fi folosite si culori tari, insa doar pentru a evidentia anumite detalii.

Persoanele interesate de lumea decorului, cunosc importanta culorilor – ele contribuind la atmosfera generala dintr-o camera. Anumite culori energizeaza, stimuleaza sau altele, dimpotriva, calmeaza.

Influenta culorilor asupra somnului

Potrivit unui studiu realizat pe 2000 de persoane, anumite culori ar avea o influenta directa asupra calitatii somnului si ar permite un plus de inca 2 ore in fiecare noapte. Aceste 2 ore nu sunt de neglijat, stiind ca 2 din 5 persoane au probleme cu somnul.

Culori inspirate pentru a avea un somn linistit

Culoarea ideala pentru un dormitor este albastru. Indiferent de tonul sau nuanta folosita (bleu, turcoaz, indigo etc.), albastrul este o culoare care invita relaxarea si evadarea. Se poate combina cu alte culori moi, pentru a evita monotonia. Potrivit studiilor, intr-o camera albastra s-ar putea dormi in medie 7:52 ore pe noapte.

Galbenul este culoarea ideala daca proprietarilor nu le place albastrul sau li se pare prea rece. Este considerata o culoare calmanta pentru adulti. Ar permite o medie de 7,40 ore de somn pe noapte.

Verdele este a 3-a culoare care faciliteaza somnul. Este o culoare antistres, linistitoare, care aduce o nota naturala. Insa trebuie evitat verdele de pin pe pereti si optat mai mult pentru un verde deschis care sa se asocieze cu o culoare moale si naturala, precum bej deschis sau un alb murdar.  Verdele ar permite o medie de 7:36 ore de somn pe noapte.

De asemenea, rozul pudrat si tonurile naturale ajuta persoanele sa doarma bine.

Pe de alta parte, trebuie evitat maro inchis sau violet, care permit, respectiv, un somn de 6:05 si 5:56 ore in medie pe noapte. De asemenea, griul nu este recomandat pentru un dormitor.

Daca proprietarii sunt indecisi si nu stiu ce culoare sa aleaga pentru a dormi bine, pot merge pe alb. Este un pariu sigur care reflecta seninatatea si calmul.

Pentru a evita o atmosfera prea „medicala”, se pot adauga cateva accesorii decorative in culori pastelate sau pudrate. Tonurile naturale sunt, de asemenea, recomandate, deoarece aduc o nota zen decorului.