O mare parte dintre oameni s-au confruntat macar odata in viata cu un dinte spart, si desi un astfel de accident apare in general la tineri, nici adultii nu sunt scutiti de astfel de traume. Desi situatia poate fi relativ stresanta, exista din fericire multe solutii pentru a inlocui dintele deteriorat, insa pentru a preveni acest lucru, oamenii trebuie sa actioneze rapid si sa aiba reflexele potrivite.

Cauzele aparitiei unui dinte spart

  • un soc sau lovitura (intr-o lupta sau in timpul unei practici sportive violente, cum ar fi boxul);
  • un accident;
  • mestecand mancare prea tare;
  • in urma unei carii (daca dintele este devitalizat, va fi mult mai fragil);
  • inflamatie parodontala;
  • in caz de bruxism (strangerea involuntara a maxilarului);
  • cu varsta (dintii devin mai fragili si se pot rupe)

Dincolo de cazaturi si socuri neprevazute, principalul motiv pentru care dintele s-ar putea rupe este devitalizarea acestuia. Acest lucru apare de obicei ca urmare a unei carii sau a unei alte afectiuni dentare, care va slabi dintele si il va face mai predispus la fracturi. Problema este ca spre deosebire de un dinte care s-ar fi rupt in urma unui accident, un dinte spart se va fractura in intregime.

Daca se constata ca dintele tocmai s-a rupt, oamenii trebuie sa actioneze rapid pentru a preveni agravarea daunelor. Primul lucru de facut se refera la pastrarea fragmentului de dinte preferabil in gura (in contact cu saliva) si ulterior, o vizita urgenta in cabinetul unui medic stomatolog.

In cazul in care dintele a fost scos (sau expulzat complet), este important sa se pastreze si sa se ia anumite masuri de precautie (in special in ceea ce priveste depozitarea si transportul) daca nu se doreste deteriorarea. Din nou, este indicat sa se pastreze in gura, dar daca acest lucru nu este posibil, de preferinta, ar fi sa se puna intr-un pahar cu lapte, o solutie salina sterila (care se poate gasi in farmacii) sau infasurat intr-un material sintetic.