Pentru a intelege necesitatea respectarii stricte a pregatirii inainte de indepartarea parului cu laser, este important sa se cunoasca mai intai natura sa de actiune.

Consta in directionarea luminii laser cu o anumita lungime de unda, care este absorbita de pigmentul din par (melanina), ajungand astfel la celulele stem ale foliculilor. Efectul este de a incetini cresterea parului, pana la distrugerea lui finala.

Rezultatul depinde direct de mai multi factori principali – tipul potrivit de dispozitiv laser in functie de tipul de par si fototipul pielii (mai inchisa sau mai deschisa). In general, laserele cu dioda se ocupa in principal de parul intunecat si gros si pot functiona pe pielea bronzata.

In schimb, laserele Alexandrite din cea mai inalta clasa sunt medicale, nu pot trata pielea bronzata, dar functioneaza la fel de bine cu parul gros, intunecat, subtire si deschis.

In cursul procedurilor cu laser Alexandrite, expunerea la soare este inadecvata, inclusiv solar, iar utilizarea autobronzantelor nu este, de asemenea, recomandata. Protectia solara in timpul epilarii cu laser este obligatorie, dar de obicei aceasta nu este suficienta.

Procedurile de peeling agresiv care afecteaza epiderma trebuie evitate cu cel putin 10 zile inainte de indepartarea parului cu laser. Si imediat inainte de procedura, nu trebuie aplicate produse cosmetice pe zona pe care urmeaza sa se lucreze.

Dupa 5-6 proceduri, la peste 70% dintre pacienti, succesul procedurii consta in indepartarea a 80-90% din par.

Epilarea cu laser in diferite parti ale corpului se face in diferite perioade de timp asociate cu perioada de reinnoire a parului in zona si cu asa-numita faza anagena a cresterii acestuia.

Astfel, pentru zonele faciale intervalul este de 30-45 de zile, pentru trunchi – 45-60 de zile, iar pentru zona picioarelor – 60-90 de zile. Initial, procedurile se fac la intervalul minim, iar apoi timpul dintre ele creste, deoarece dupa fiecare procedura parul isi revine mai lent. Este important sa se efectueze procedura atunci cand exista par si crestere, ceea ce este un semn sigur ca parul este in faza activa.