Unul din cele mai dezbatute subiecte in ziua de astazi referitoare la sanatatea copiilor si adolescentilor este obezitatea infantila. Unele comportamente ale copiilor au repercursiuni grave asupra sanatatii acestora intreaga viata. Sunt situatii in care alimentatia copiilor este atat de defectuoasa, iar alegerile parintilor sunt atat de nepotrivite, incat organismele lor in crestere nu pot face fata avalansei de E-uri, zaharuri, coloranti si conservanti.

Obezitatea infantila – cum poate fi prevenita

Atat medicii pediatri, cat si medicii nutritionisti si diabetologi pun foarte mare accent pe prevenirea acestei afectiuni care poarta denumirea de obezitate infantila. Alimentele nesanatoase si gustarile pe care le iau copiii si sunt pline de zahar, sare si grasimi pot duce la aparitia diabetului, nu numai la obezitate.

Educatia nutritionala ajuta atat copiii cat si parintii sa dezvolte cunostintele unei nutritii bune si a obiceiurilor alimentare sanatoase pentru toata viata. Inca din primele luni de viata, obezitatea infantila poate fi prevenita prin incurajarea alaptarii. In alimentatia artificiala se recomanda folosirea dilutiilor corecte de lapte praf sau lapte de vaca, iar diversificarea alimentatiei se va face in jurul varstei de 6 luni, fara a opta pentru preparate comerciale cu continut disproportionat de glucide si calorii.

Mai mult decat atat, parintii trebuie sa incurajeze un stil de viata sanatos bazat pe miscare. Fie ca isi inscriu copiii la cursuri de dans sau la un club de fotbal, tenis ori la arte martiale, miscarea in primii ani de viata conteaza foarte mult la prevenirea aparitiei obezitatii infantile.

In plus, se pune accent pe servirea unor portii rezonabile si pe consumul lactatelor cu un contiut scazut de grasimi, pe incurajarea consumului de fructe si legume in stare cruda sau coapte, ori preparate la abur, nu prajite. Intreaga alimentatie a familiei trebuie sa se schimbe, iar bauturile indulcite cu zahar trebuie eliminate de pe masa sau din gustarile dintre mese.

Obezitatea infantila poate avea consecinte grave asupra sanatatii copilului, dar si asupra aspectului fizic, increderii in sine, il va transforma in victima bullying-ului si a comentariilor negative ale colegilor.