Pancreatita este o afectiune care, daca nu este tratata din timp, poate duce la deces. Mesele bogate si alimentele greu digerabile pot declansa probleme grave de sanatate. pancreatita acuta este una din aceste probleme. Excesele culinare ce suprasolicita tubul digestiv sunt principala cauza a pancreatitei acute. Boala poate duce la aparitia a numeroase complicatii. Este important ca oamenii sa recunoasca primele semne si simptome ale acestei afectiuni.

Ce este pancreatita si ce simptome da aceasta afectiune?

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului care este cauzata in principal de calculii biliari si de consumul excesiv de alcool. Acestea sunt principalele cauze pentru 80% din cazurile de pancreatita. In celelalte cazuri se poate vorbi de cauze precum consumul de medicamente, infectii virale si traumatisme abdominale.

Se poate vorbi de durere in epigastru, greata, febra, frisoane, varsaturi si balonare. Complicatiile acesteia care este lasata netratata inclus ascita, peritonita, ocluziile intestinale si decesul. Pentru a recunoaste in mod corect boala, pacientii trebuie sa fie atenti la semne si la simptome.

Pancreatita se depisteaza prin ecografia abdominala si se diagnosticheaza relativ usor, deoarece durerea este nelipsita si orienteaza pacientii catre medic, iar medicul catre acest diagnostic. Exista si cazuri in care apar dureri mari insotite de scadere in greutate, de refuzul de a manca si de diaree cronica. Cea cronica se depisteaza si in urma unor analize de sange.

Persoanele care au pietre la fiere au un risc mai mare de a suferi de pancreatita daca aleg alimente bogate in grasimi. Aceasta boala poate fi prevenita daca oamenii evita sa ia mult in greutate, daca mananca variat si sunt cumpatati cu portiile, daca merg la analize medicale in fiecare an si evita sedentarismul.

Nu in ultimul rand, este recomandat consumul de minim 2 litri de apa pe zi si evitarea consumului de alcool. Persoanele care sufera de pietre la fiere trebuie sa ia atitudine in acest sens si sa viziteze medicul specialist pentru a se programa la o consultatie in acest sens.