Cand se achizitioneaza un acvariu pentru pestii prima greseala pe care o fac oamenii este alegerea unui acvariu prea mic – pentru a se curata mai usor. Dimpotriva, cu cat este mai mare, cu atat este mai usor de intretinut.

  • Nevoile pestelui

Cele mai potrivite acvarii dreptunghiulare sunt cele cu cel putin o suta de litri, daca exista mai multe specii. Acestea ofera o suprafata buna a apei in contact cu aerul. In general, este suficient sa se reinnoiasca 10 pana la 20% din apa lor pe saptamana (uneori la doua saptamani la anumite specii). Trebuie ales de preferinta pesti din aceeasi regiune, deoarece aceasta este singura garantie ca vor avea aceleasi nevoi (salinitate, duritate a apei, temperatura etc.).

Speciile tropicale au nevoie de incalzire pentru a mentine apa intre 26 si 28 ° C. Pe de alta parte, un filtru, o pompa de aer si iluminare, sunt necesare.

Pompa de aer si filtrul de apa trebuie chiar conectate permanent. Daca stapanii sunt plecati cateva zile, cineva trebuie sa vina sa verifice daca reteaua electrica nu s-a intrerupt. Nu trebuie uitat de pietris, roci, decoratiuni si plante – acestea trebuie alese in conformitate cu nevoile pestilor. Ele asigura o buna oxigenare a acvariului si le ofera ascunzatori pestilor. Anumite plante naturale au nevoie de ingrasaminte si taiere, va trebui asadar, ca ingrijitorii sa devina mici gradinari – astfel incat conditiile sa fie in conformitate cu nevoile pestilor.

  • Greseli comune de evitat la pestii

Curatarea simultana: apa, decor, filtre etc. De exemplu, curatarea filtrului de apa care trebuie facuta aproximativ o data pe luna, ingrijitorii nu trebuie sa o faca in acelasi timp cu schimbarea apei, deoarece pestele este foarte sensibil la variatiile din mediul in care functioneaza si i-ar putea dauna. Din aceleasi motive, ingrijirea decorului si a plantelor se face intre doua operatiuni de curatare.

O alta mare greseala este folosirea in camera in care se afla acvariul a solutiilor impotriva puricilor de caine, pisica, sau a solutiilor pentru tantari, fara a-l proteja. Produsele folosite pentru a ucide larvele de purici sunt toxice pentru pesti. Daca nu se protejeaza acvariul cu atentie inainte, exista riscul ca pestii sa moara.