Pentru fermierii incepatori, alegerea hranei corecte si sanatoase pentru oi poate fi o adevarata provocare. Unii fermieri aleg sa-si cumpere animalele din strainatate, in timp ce altii cred ca este mai bine sa le incruciseze, obtinand animale de mai buna calitate.

Cu toate acestea, este important sa fie constienti de caracteristicile dietetice ale acestor animale de ferma, deoarece acesta este un pas important in cresterea lor.

Este important de stiut: daca alimentatia este de calitate se va putea obtine o generatie sanatoasa si productiva. Ca toate animalele si oile au nevoie de cei 5 nutrienti de baza in dieta lor, si anume:

  • Carbohidrati;
  • Proteine;
  • Minerale;
  • Vitamine;
  • Apa.

Sfaturi utile

Acestea trebuie sa obtina suficienta energie din alimente. Deficitele energetice pot duce la o serie de probleme, cum ar fi fertilitatea scazuta, productia de lapte, cresterea redusa, pierderea in greutate si altele.

Este o practica comuna si foarte gresita ca oile sa aiba un meniu sarac in proteine, vitamine si minerale, ceea ce este destul de periculos pentru animale si poate duce la o serie de probleme. De exemplu, oile vor fi foarte greu de inmultit, ceea ce va reduce semnificativ rata natalitatii la ferma.

De asemenea, puii se vor naste cu greutate mica, iar mama va fi mult mai susceptibila la diferite boli. Din cauza alimentatiei proaste, urmasii viitori vor avea, de asemenea, o productivitate scazuta.

Un alt lucru care se poate intampla ca urmare a alimentatiei proaste este ca mieii se vor ingrasa mult mai lent, vor avea nevoie de mai multa ingrijire, dar vor fi si susceptibili la diferite boli.

Proteinele sunt unele dintre cele mai scumpe suplimente pentru oi si ingrijitorul trebuie sa fie atent si foarte responsabil in alegerea lor. Nivelul lor in dieta determina in mare masura cat de fertile vor fi animalele, precum si cresterea mieilor tineri.

Daca cu ani in urma, cresterea oilor era considerata o afacere usoara si chiar ieftina, astazi nu mai este considerata astfel. Daca hranirea oilor se face cu o hrana de calitate scazuta, cu siguranta ingrijitorul nu va avea o generatie sanatoasa.

Este extrem de important ca animalele sa primeasca toti cei 5 nutrienti necesari, deoarece doar asa se vor dezvolta corespunzator si nu vor fi predispuse la boli.