Cum se formeaza un curcubeu?

Un curcubeu se poate forma numai in urmatoarele conditii: soarele trebuie sa fie deasupra orizontului si sa nu fie ascuns de nori, munti sau alte obstacole, iar aerul sa fie umplut cu un numar mare de picaturi de apa.

Curcubeele apar intotdeauna pe partea de cer care este opsua soarelui. Deci, daca aveti soarele in spate, curcubeul va aparea in fata dumneavoastra. Acesta este un fenomen optic care implica trei procese: reflexie, dispersie si refractie.

Picaturile de apa pot actiona ca niste oglinzi mici. Atunci cand o raza de soare loveste una din aceste mici sfere de apa, cea mai mare parte a luminii se reflecta inapoi. In timpul unei ploi, aerul este plin de picaturi de apa care actioneaza impreuna ca o cortina reflectorizanta facuta din milioane de oglinzi minuscule care arunca lumina soarelui spre ochiul uman.

Dar lumina soarelui est alba deci, daca picaturile de apa reflecta lumina soarelui, cum apar curcubeele colorate? Aici intra in joc al doilea proces: dispersia luminii. Lumina doarelui poate deveni alba pentru ochi, insa ea consta din toate culorile vizibile. De indata ce o raza de soare patrunde intr-o picatura de apa, ea este impartita in componente, determinand vizibilitatea culorilor. Acest lucru se intampla atat in momentul in care raza intra in picaturi, cati si atunci cand le paraseste din nou.

Pe masura ce raza de lumina intra si paraseste picatura de apa, directia sa este, de asemenea, usor modificata intr-un proces numit refractie. Fiecare culoare este refractata intr-o directie diferita, creand impresia unui steag de culori.

Acest lucru inseamna ca fiecare picatura de apa reflecta toate culorile luminii solare inapoi. Totusi, intrucat reflecta si refracta fiecare culoare intr-un unghi usor diferit, doar o singura culoare din fiecare picatura ajunge la ochi. De exemplu, puteti vedea doar lumina rosie din picaturile care sunt mai sus pe cer si numai lumina portocalie din picaturile pozitionate mai jos. Mai apoi picaturile formeaza un unchi si mai strans, motiv pentru care culorile percepute sunt verde, albastru, galben si restul culorilor curcubeului.