Corpul unei femei dupa nastere se schimba foarte mult. A functionat din greu pentru a mentine bebelusul in siguranta si sanatos. Acum ca bebelusul a venit pe lume, corpul va avea parte de alte modificari.  Unele dintre aceste modificari sunt fizice, cum ar fi sanii, altele sunt emotionale, cum ar fi sentimentul de stres suplimentar.

Multe neplaceri si modificari ale corpului dupa nastere sunt normale. Proaspata mamica trebuie sa mearga la toate controalele postpartum, chiar daca se simte bine. Ingrijirea postpartum este importanta, deoarece mamicile sunt expuse riscului unor complicatii grave si uneori pun viata in pericol in zilele si saptamanile dupa nastere.

Ce este durerea perineului?

Perineul este zona dintre vagin si rect. Se intinde si se poate rupe in timpul travaliului si al nasterii vaginale. Este o zona dureroasa dupa nastere si poate fi mai dureroasa daca exista o epiziotomie. Aceasta este o taietura facuta la deschiderea vaginului pentru a ajuta copilul sa iasa.

Ce sunt durerile dupa nastere?

Durerile dupa nastere sunt crampe abdominale pe care proaspata mamica le simte in timp ce uterul se restrange la dimensiunea obisnuita dupa sarcina. Crampele ar trebui sa dispara in cateva zile. Imediat dupa nastere, uterul este rotund si dur si cantareste aproximativ 2½ kilograme. La aproximativ 6 saptamani dupa nastere, cantareste doar 60 – 80 de grame.

Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana este o interventie chirurgicala in care bebelusul se naste printr-o taietura pe care medicul o face in burta si uter. Este o interventie chirurgicala majora, deci poate dura ceva timp pana cand mamica isi va reveni. Este posibil sa fie foarte obosita in primele cateva zile sau saptamani dupa interventie, deoarece a pierdut sange in timpul interventiei chirurgicale. Incizia de pe burta poate fi dureroasa.

Ce este secretia vaginala?

Dupa nasterea bebelusului, corpul scapa de sangele si tesutul care se afla in interiorul uterului. Aceasta se numeste secretie vaginala sau lochie. In primele cateva zile, este rosu aprins si poate contine cheaguri de sange. In timp, fluxul devine mai putin si mai deschis la culoare.

Furia laptelui

Acesta este momentul in care sanii se maresc in timp ce apare lactatia. De obicei, se intampla la cateva zile dupa nastere. Sanii se pot simti durerosi. Disconfortul dispare de obicei odata ce se incepe alaptarea in mod regulat.