Castrarea timpurie a animalelor femele, adica inainte de prima caldura (in jurul celei de-a 6-a luni) ofera o serie de beneficii atat pentru animalul de companie, cat si pentru stapan. Castrarea ajuta la reducerea riscului aparitiei unui numar de boli inclusiv: tumori mamare, tumori ale uterului si ovarelor, piometru, diabet, anemie hormonala, pseudo sarcina, boli hormonale ale pielii etc.

Statisticile arata ca o castrare timpurie, inainte de prima caldura, reduce drastic riscul de aparitie a tumorilor mamare. Motivul pentru aceasta este nivelul ridicat de estrogen care este eliberat in timpul estrusului. Studiile au demonstrat, de asemenea, ca sterilizarea femelei va reduce potentialul de dezvoltare a infectiilor uterine.

Avand in vedere ca boala este fatala la aproximativ 50 la suta dintre caini, este ceva ce trebuie tratat cu seriozitate. Este important de subliniat ca, contrar credintei populare, sarcina si nasterea, nu prezinta niciun efect pozitiv asupra sanatatii femelei de caine.

Pe langa efectul pozitiv asupra sanatatii animalului de casa, castrarea faciliteaza foarte mult reproducerea animalelor femele si reduce ingrijirea acordata de proprietari.

Previne momentele neplacute asociate curatarii in timpul caldurii, in care femela pierde sange timp de 2-3 saptamani. Pe de alta parte, ajuta la evitarea posibilelor modificari ale comportamentului lor, cum ar fi comportamentul agresiv, evadarea in cautarea masculilor etc.

Pe langa toate beneficiile enumerate, castrarea are un efect social pozitiv, deoarece limiteaza populatia de animale fara stapan. La animalele masculine, castrarea depinde de caracteristicile individuale ale animalului (pisici marcante, caini agresivi).

La cainii masculi, castrarea contribuie la reducerea riscului de boli precum: hernii si adenoame perineale, boli de prostata, leziuni hormonale ale pielii, tumori testiculare si multe altele. Are un efect benefic asupra comportamentului cainelui si reduce nivelurile de comportament agresiv.

Trebuie mentionat faptul ca, aceste schimbari nu au nicio legatura cu personalitatea generala a cainelui. Patrupedul va ramane acelasi prieten iubitor, dornic sa faca pe plac si fericit sa imparta aceeasi casa cu stapanul. La pisicile masculine, castrarea este o solutie eficienta la problemele asociate cu urinarea necontrolata.