Diabetul de tip 2 este in mare parte asociat cu obiceiurile alimentare proaste. Este necesar un management alimentar adecvat pentru a sprijini eficacitatea farmacoterapiei si a reduce riscul de complicatii, cum ar fi ateroscleroza sau hipertensiune arteriala.
Toate produsele consumate ofera nutrienti de baza – proteine, grasimi si carbohidrati -micronutrienti – vitamine si minerale. Fiecare dintre ele indeplineste diferite functii in organism si fiecare este necesar pentru buna functionare a acestuia.
- Carbohidrati
Baza dietei in diabet zaharat este grija fata de calitatea si cantitatea de carbohidrati consumati. Carbohidratii includ painea, cerealele, orezul, pastele si produsele care contin faina. Acestea ofera doza zilnica de energie, dar in cazul diabetului zaharat, cantitatea lor trebuie redusa la aproximativ 45-50 la suta.
Nu doar cantitatea de carbohidrati va fi cruciala aici, ci si calitatea acestora este foarte importanta! Ar trebui cunoscut termenul de „ indice glicemic ” (IG) pentru ca in majoritatea cazurilor indica daca un anumit carbohidrat dintr-o dieta „diabetica” este mai mult sau mai putin benefic.
Indicele glicemic poate fi ridicat, mediu sau scazut. Valoarea acestuia arata cat de repede va creste nivelul zaharului din sange dupa consumarea unui anumit produs.
De exemplu, o bomboana cu un indice mare va creste nivelul de glucoza mult mai repede decat o felie de paine integrala cu un indice mult mai mic. Regula este simpla si nu trebuie sa cunoscuta valoarea IG pentru toate produsele – cu cat un produs este mai putin procesat si cu cat contine mai multe fibre, cu atat indicele glicemic este mai mic si cu atat este mai benefic pentru o persoana cu diabet.
- Grasimi
Acestea, ca si carbohidratii, pot fi mai mult sau mai putin benefice pentru o persoana cu diabet. Cea mai simpla impartire a grasimilor este separarea lor in functie de originea lor, adica grasimi vegetale sau animale. Grasimile vegetale ar trebui sa constituie cea mai mare parte a intregului bazin de grasimi din dieta. Cele mai recomandate sunt uleiul de rapita si uleiul de masline.
- Proteine
In alimentatia diabeticilor, proteinele sunt extrem de importante deoarece ajuta la mentinerea unei bune functionari si a starii nutritionale a organismului. Principala sursa de proteine intr-o dieta pentru diabetici ar trebui sa fie carnea slaba, cum ar fi puiul, curcanul, vitelul, pestele, produsele lactate slabe si ouale.