Un motiv popular pentru care maselele de minte sunt indepartate inainte de tratamentul ortodontic este de a evita aparitia aglomerarii dentare dupa eruptia acestora. Aceasta opinie nu este sustinuta suficient de dovezile stiintifice si, prin urmare, fiecare caz trebuie evaluat individual. Miscarea dentara si aglomerarea apar ca parte a procesului de imbatranire naturala, chiar daca maselele de minte sunt prezente sau absente.

In general, exista un consens in literatura din domeniul stomatologic despre faptul ca maselele de minte pot fi extrase daca exista probleme gingivale in zona, daca au carii care nu pot fi restaurate, daca prezinta o infectie si daca au tumori sau chisturi asociate. In plus, molarii de minte care erup necorespunzator si/sau dauneaza dintilor vecini, trebuie eliminati.

Tratamentul ortodontic poate necesita indepartarea molarilor de minte pentru a crea spatiu in vederea corectarii aglomerarii sau daca acestia au crescut intr-o pozitie nefavorabila si interfereaza cu scopul aparatului dentar.

Exista situatii in care molarii de minte ramasi pot fi mutati ortodontic pentru a inlocui molarii vecini care lipsesc. In concluzie, daca nu exista o nevoie generala sau o necesitate ortodontica pentru indepartarea molarilor de minte, acestia nu ar trebui extrasi.

Desi s-au creat diverse teorii cu privire la extractia molarilor de minte, unor oamenii nu le cresc niciodata acesti molari sau pot avea chiar mai multi de patru. Intrucat arcurile dentare au devenit tot mai mici pe parcursul istoriei evolutive, cand se formeaza maselele de minte, acestea sunt adesea afectate sau blocate de ceilalti dinti din jurul lor. De asemenea, in cazul in care un dinte erupe partial, alimentele pot fi prinse in tesutul gingival care-l inconjoara, ceea ce poate duce la cresterea bacteriilor si chiar la infectii grave.

Cauti aparat dentar ieftin? Il gasesti pe plazadent.ro!

Pe de alta parte exista oameni ale caror masele de minte functioneaza la fel de bine ca orice alt dinte din gura si, ca urmare, nu este necesara nici o extractie de masea de minte. Intrucat nimeni nu poate prezice cand si daca vor aparea complicatii la nivelul acestor dinti, stomatologii recomanda extractia lor preventiva sau in vederea unui tratament ortodontic. Pentru a afla in ce categorie va incadrati, accesati plazadent.ro si programati o consultatie la unul din profesionistii Plaza Dent. Tot aici puteti afla detalii despre oferte de aparat dentar ieftin sau alte solutii ortodontice!

aparat dentar ieftin