Laringita: cauze, simptome si tratament

Laringita reprezinta o inflamatie a laringelui, care apare, de cele mai multe ori din cauza abuzului vocal sau din cauza unei iritatii locale ori a unei infectii. De regula, printre primele manisfestari ale bolii se numara modificarea vocii pacientilor, de la raguseala simpla pana cand vocea ajunge sa fie aproape imposibil de perceptat de urechea celor din jur. Intr-un final, se poate ajunge chiar la incapacitatea de a vorbi, o conditie medicala cunoscuta sub denumirea de afonie.

Care sunt simptomele care indica aparitia laringitei?

Adultii trebuie sa stie care sunt simptomele care indica aparitia laringitei, pentru a fi extrem de informati in cazul in care s-ar confrunta cu aceasta boala. Potrivit medicilor de specialitate, la inceput apare tusea, dar si senzatia de corp strain de la nivelul gatului. Mai apoi, durerea isi face simtita prezenta, seria simtomelor continuand cu o senzatie de gat uscat, dar si cu stari febrile, dureri de cap si dureri musculare.

Factori de risc

Factorii de risc trebuie cunoscuti si ei, intrucat persoanele bine informate au mai multe sanse sa beneficieze de tratamentele potrivite decat cele care nu sunt in cunostinta de cauza. Printre cele mai importante elemente care trebuie mentionate despre factorii de risc se numara urmatoarele: fumatul, consumul excesiv de alcool, un debit verbal foarte mare, dar si certurile in contradictoriu, care se termina in conflicte verbale. Printre cei mai predispusi oameni la dezvoltarea laringitei se numara profesorii si cantaretii, intrucat acestia sub obligati sa isi foloseasca vocea in exces in fiecare zi.

Diagnostic

Pentru ca doctorii sa poata pune un diagnostic de laringita, pacientii trebuie sa treaca prin cateva tipuri de studii medicale importante. Aceasta boala poate fi depistata cu ajutorul unei anamneze, dar si cu ajutorul unui examen clinic ORL. Daca in ambele cazuri, simptomele persista, pacientii trebuie sa faca si un examen endoscopic laringian, cu ajutorul caruia doctorii pot depista eventuale modificari care au survenit la nivel laringian.

Depistarea la timp a laringintei reprezinta un plus pentru pacienti, intrucat astfel ei pot beneficia de un tratament corespunzator si, in acelasi timp pot primi sfaturi importante de la doctori, sfaturi cu ajutorul carora sa isi imbunatateasca conditia.