Cea de-a doua sarcina face totul diferit, si asta include si cand femeia incepe sa simta copilul ca se misca. O prima mama s-ar putea sa nu simta ca copilul se misca pana dupa 18-22 de saptamani , in timp ce o mama experimentata ar putea observa o miscare usor mai devreme, in jur de 16-18 saptamani de sarcina. Sau, se poate observa si mult mai devreme, la sfarsitul primului trimestru. Copilul se misca de la inceputul sarcinii, desi in mod obisnuit copilul este atat de mic incat este dificil de simtit. Senzatia ca copilul se misca pentru prima data in fiecare sarcina se numeste urgent.

Cine se simte mai repede?

Mamele care simt bebelusul devreme raporteaza adesea acesti factori:

Nu sunt mame pentru prima data.

Ele sunt de obicei mai subtiri.

Ele sunt de obicei culcate pe spate.

De ce mamele experimentate pot simti copilul mai repede?

Fatul incepe sa-si poata flexa bratele si picioarele intre saptamanile 13 si 16 ale sarcinii. Uterul si intestinele din apropiere nu au propriile nervuri senzoriale, astfel incat orice miscare a bebelusului trebuie sa fie suficient de viguroasa pentru a transmite senzatia receptorilor nervilor in suprafata abdominala sau in zona pelviana. Cele mai timpurii miscari care pot fi resimtite sunt usor de confundat cu propriile gaze intestinale, stomac si vezicule de intestin atunci cand se digera alimente si contractii abdominale. Se pot simti ca niste miscari blande. O mama experimentata va cauta aceste senzatii in timp ce o mama pentru prima data nu stie cum sa le distinga.

In timpul primei sarcini, este posibil sa fie atente la miscarile copilului pentru a raporta un sentiment general de activitate sau un numar de lovituri. In a doua sarcina, poate fi normal sa nu se simta miscarea copilului, deoarece:

  • exista o placenta anterioara. Aceasta inseamna ca blocheaza loviturile copilului. Pentru ca nu are nervi, loviturile trebuie sa fie mai mari pentru a le simti prin placenta.

  • daca bebelusul este incastrat intr-o zona si loveste intr-un spatiu deschis de lichid amniotic, este putin probabil sa se simta si miscarea.

  • Cantitatea de lichid amniotic. Cu cat mai putin fluid, cu atat copilul nu se poate misca in jur.