Jojo Moyes este unul dintre autorii prolifici care au creat furori în lumea literară prin romane surprinzătoare și sensibile precum ” Me Before You ”, un roman de dragoste mai puțin convențional.

Romanul aduce în prim-plan două personaje antagonice, Louise Clark și Will Traynor, care vor învăța ce înseamnă coexistența și ideea de iubire, privită dintr-o perspectivă inedită. Louisa Clark duce o viață simplă, lipsită de evenimente. La vârsta de 26 de ani, ea împarte o casă cu familia ei nonconformistă, lucrează la o cafenea locală și păstrează o relație destul de efemeră cu prietenul ei din copilărie. Se poate să fi visat, la rândul ei, să evadeze din orășelul englezesc de două-trei ori înainte, însă lucrul acesta nu ar fi fost practic; din cauza evenimentelor economice neprevăzute, numai salariul lui Lou este cel care menține familia la suprafață. În momentul în care șeful ei dă familent la cafenea, Louisa își pierde stabilitatea și sursa financiară. Obligată să-și aleagă orice fel de job care să asigure traiul familiei, aceasta acceptă să devină îngrijitoarea unui paraplegic bogat, neavând niciun training prealabil. Pe măsură ce face mai multe descoperiri, realizează că job-ul ei presupune mult mai multe – într-un fel fericit sau dramatic, în același timp – decât se așteptase.

Me Before You

Despre Personajele Centrale ale Romanului ” Me Before You ”

Lou nu a trăit niciodată complet și cu adevărat; Will a făcut-o, dar nu mai poate să o facă în continuare. Când era sănătos, se bucura când reușea ”să-i distrugă pe oameni în afacerile lor”. Escaladase piscuri de munte în parcul național Yosemite, a înotat în râuri vulcanice din Islanda, încercase croissantele moi din insula Marais și avusese parte de femei frumoase. După accident, nu mai poate merge, nu se mai poate hrăni singur, nu mai poate întreține relații intime. Singura putere care îi mai rămăsese era aceea de a-și pune capăt vieții; și, fiind om de acțiunea, dorește să-și poată exercita această putere. Însă el descoperă în Lou o sursă neașteptată pentru a-și canaliza energiile neconsumate: dorința de a-și exercita propria autonomie.

Renunți la tot felul de experiențe, pentru că îți spui că nu ești o astfel de persoană”, o muștruluiește el. ”Nu ai făcut nimic, nu ai fost nicăieri. Cum poți să ai o idee cât de vagă despre cine ești tu?” Frustrată de impasibilitatea ei, îi replică:

Promite-mi că nu-ți vei petrece restul vieții în acest loc lipsit fără sens.”

Atunci spune-mi unde ar trebui să merg,” îi ceruse Lou.

Luând decizia de a-și schimba viața, Lou dorește să devină o altfel de persoană, mult mai aventuroasă și mai curajoasă, fiind capabilă de exercitarea unei automonii proprii.

Romanul este o capodoperă în sens existențial, pentru că fiecare dintre noi se luptă cu decizii luate greșit sau pripit, iar pentru a face alegerile potrivite, trebuie să avem control atât asupra noastră, cât și asupra deciziilor pe care dorim să le luăm.