Melanomul este un tip de cancer de piele care apare atunci cand celulele producatoare de pigmenti – numite melanocite – se muta si incep sa se inmulteasca incontrolabil.

Majoritatea celulelor pigmentare se dezvolta pe piele. Melanoamele se pot dezvolta oriunde pe piele, dar anumite zone sunt mai expuse riscului decat altele. La barbati, este cel mai probabil sa afecteze pieptul si spatele, la femei – picioarele sunt cel mai frecvent loc si fata.

Cu toate acestea el poate aparea si in ochi si in alte parti ale corpului, inclusiv – in cazuri foarte rare – intestine. Melanomul este mai rar intalnit la persoanele cu pielea mai inchisa.

Asadar, melanomul este un tip de cancer de piele. Nu este cel mai frecvent, dar este cel mai grav, deoarece se raspandeste foarte repede. Cand se intampla acest lucru, poate fi dificil de tratat, iar perspectivele pot fi slabe.

Factorii de risc pentru melanom includ: supraexpunerea la soare – mai ales persoanele cu pielea alba, precum si un istoric familial de melanom, printre altele.

Primirea unui diagnostic precoce si obtinerea unui tratament prompt, poate imbunatati perspectivele pentru persoanele cu melanom.

Din acest motiv, oamenii ar trebui sa tina evidenta oricarei alunite in schimbare sau in crestere. Utilizarea unei protectii adecvate impotriva expunerii la soare, poate ajuta o persoana sa previna aceasta afectiune.

Etape melanom

Etapa unui cancer la diagnostic va indica cat de departe s-a raspandit si ce fel de tratament va fi adecvat. Asadar, cancerul se afla in cinci stadii, de la 0 la 4, astfel:

  • Etapa 0: Cancerul este prezent doar in stratul exterior al pielii.
  • Etapa 1: Cancerul are o grosime de pana la 2 milimetri (mm) – inca nu s-a raspandit la ganglionii limfatici.
  • Etapa 2: Cancerul are cel putin 2 mm grosime, dar poate fi si mai gros, de 4 mm. Poate fi sau nu ulcerat si inca nu s-a raspandit la ganglionii limfatici sau alte zone.
  • Etapa 3: Cancerul s-a raspandit la unul sau mai multi ganglioni limfatici sau canale limfatice din apropiere, dar nu si la locuri indepartate.
  • Etapa 4: Cancerul s-a raspandit la ganglioni sau organe limfatice indepartate, cum ar fi creierul, plamanii sau ficatul.