Vedeta filmului Finding Nemo, pestele clovn este foarte popular intre acvaristi. Traind in apa de mare, aceasta specie de peste necesita insa precautii speciale pentru a-si promova bunastarea in captivitate.
Acvariul ideal pentru pestii clovn
Acvariul trebuie sa contina apa de mare, ceea ce implica, pe de o parte, ca apa trebuie sa fie sarata si, pe de alta parte, ca trebuie curatata cu ajutorul unei unitati de osmoza. Parametri importanti de luat in considerare:
- Volumul minim: 200 litri pentru un cuplu;
- Temperatura intre 25 si 30 °;
- PH intre 8 si 8,5 (nici prea acid, nici prea bazic);
- Salinitate : aproximativ 1024-1016 metri de densitate;
- Magneziu : aproximativ 1200 mg / l;
- Duritate : intre 0 si 32 ° fH (rezistenta hidrotimetrica);
- Fara nitriti sau cupru;
- Nisipul coral este un substrat bun.
Coabitarea recomandata pentru pestii clovn
Prietenosi din fire, pestilor clovn le place sa traiasca in perechi intr-un loc definit si limitat sau in grupuri intr-un acvariu mare. Daca se simt inghesuiti, si-ar putea ataca semenii. Amfiprionii prezinta un comportament teritorial care nu este foarte compatibil cu prezenta altor specii de pesti fata de care risca sa fie agresivi.
Hrana pentru pestele clovn
In habitatul lor natural, acesti pesti omnivori mananca atat materii vegetale (alge, copepode), cat si animale (creveti, plancton). In acvarii, va fi necesar sa se respecte aceasta distributie si sa se ofere mese variate bogate in vitamine. O dieta echilibrata include un amestec de produse congelate sau vii (creveti de saramura, mysis, kril mic, tubifex daphnia, ciclop). De asemenea, se poate completa meniul cu fulgi si granule. Se recomanda hranirea amfiprionilor de cel putin 2 ori pe zi si de 3 ori in cazul reproducerii.
Necesitatea dezvoltarii pestelui clovn in apa de mare nu este potrivita pentru incepatori ci se recomanda acvaristilor experimentati – avand in vedere costul acestui tip de instalatie si cunostintele necesare pentru buna functionare a acestuia.