In salbaticie, porumbeii traiesc in diferite medii, atat in ​​natura, cat si in zonele urbane. Dar pentru a se reproduce, trebuie sa aiba suficient spatiu. Acesta este motivul pentru care crescatorii sunt sfatuiti sa-si instaleze porumbeii intr-o voliera mai degraba decat intr-o cusca.

Reproducere porumbeii

La 1 an porumbelul atinge maturitatea sexuala. Dupa multe insistente, masculul obtine favorurile femelei. Odata formata, o pereche de porumbei poate deveni chiar inseparabila. Femela depune 2 oua pe care le incuba timp de 2 saptamani intr-un cuib grosier. Dupa aceasta perioada de incubatie ouale eclozeaza, iar puii sunt hraniti de ambii parinti.

Atat tatal, cat si mama produc lapte de cultura foarte hranitor, ceea ce face ca puii sa se dezvolte extrem de rapid. Este foarte bogat in proteine, grasimi, apa, bine alimentat cu minerale (calciu, fosfor etc.), dar este complet lipsit de amidon si lactoza.

Acest lapte de porumbel este o substanta produsa din celule epiteliale sub dependenta de prolactina, un hormon produs de glanda hipofiza. Acest lapte este dat puilor prin regurgitare. In doar 30 de zile puii devin complet autonomi.Porumbeii se pot reproduce in orice anotimp si pot avea pana la 6 pui pe an.

Cresterea porumbeilor

Dupa cum s-a mentionat anterior, porumbeii apreciaza spatiu suficient pentru a putea zbura. Daca se doreste pastrarea mai multor perechi, se poate opta pentru o voliera cu inaltimea de 2,50 m si 10 x 5 m.  In ceea ce priveste mancarea, li se poate oferi seminte pentru broaste testoase amestecate cu putin nisip, oase de sepie, iarba si apa.

Din punct de vedere al sanatatii, o deparazitare anuala este suficienta pentru porumbei si un deparazitar specific poate fi obtinut de la un medic veterinar. Porumbelul este o pasare placuta si din punct de vedere al caracterului, aceasta fiind usor de imblanzit. Ii place ca stapanul sa fie bland si in aceste conditii contactul dintre om si pasare este destul de posibil.