Adolescenta este o perioada greu de gestionat atat de catre copii, cat si de catre parinti. Copiii se vad in ipostaza de a nu fi intelesi de catre parinti, iar parintii se vad in ipostaza de a fi respinsi catre copiii adolescenti pe care nu ii mai vad atat atasati de ei ca si inainte.

O data cu trecerea timpului, a petrece timp cu parintii nu este una din activitatile considerate de catre marea majoritatea adolescentilor “cool”. Acestia incearca sa fie cat mai singuri sau sa petreaca timpul impreuna cu prietenii sau cu primele cuceriri, iar parintii se vad pusi intr-o situatie ingrata de a le oferi libertatea de care au nevoie.

Daca nu este gestionata asa cum trebuie, comunicarea dintre parinte si adolescent, viata adolescentina se poate dovedi aducatoare de batai de cap, atat pentru parinte, cat si pentru copil, de aceea este important ca ambele parti sa gaseasca un echilibru in aceasta relatie.

Cum pot interactiona parintii cu copii adolescenti intru in mod pozitiv

In momentul in care adolescentii simt ca le este ingradita libertatea si parintii sunt foarte autoritari si considera ca ei stiu ce este mai bine pentru copilul lor, nu ii lasa sa isi urmeze hobby-urile, pasiunile sau chiar dorinta de a deveni cineva in viata, adolescentii se pot razvrati, se pot inchide in ei si dispare si comunicarea.

De aceea, specialistii recomanda parintilor sa se apropie cat mai mult de copii, sa initieze o comunicare cat mai placuta. Spre exemplu, parintii le pot cere ajutor copiilor sa isi un cont pe Instagram sau pe Tiktok, pe Facebook sau pe alta retea de socializare, astfel incat nu numai sa le urmareasca activitatea copiilor, preferintele acestora in diferite domenii, ci si sa se imprieteneasca in mediul virtual.

Cei mai multi adolescenti din ziua de azi au crescut in era digitala si exceleaza la capitolul tehnologie, de aceea parintii pot cauta aceasta portita prin care se pot imprieteni cu adolescentii lor si pot creea impreuna chiar filmulete pentru Tik tok/

O alta modalitate prin care parintii se pot imprieteni cu copiii lor adolescenti este sa frecventeze acelasi club de lectura, spre exemplu, sa ii lase sa conduca masina in excursie in cazul in care adolescentul deja are un permis de conducere valabil, sa mearga impreuna la SPA, la diferite tratamente. Mama, spre exemplu, poate sa ii ofere fiicei un rasfat la manichiura si pedichiura astfel incat sa se poata relaxa impreuna si sa creeze o conexiune in acest sens.

Tatii si fiii se pot trata cu SPA dupa o partida de fotbal jucata in doi sau impreuna cu colegii fiului. Nu nu ultimul rand, parintii pot lua in considerare si o vacanta sau excursie cu copilul de cateva zile in care sa impartaseasca unele preferinte, unele mici secrete in care sa convinga adolescentul ca parintele este prieten si nu dusman. In ceea ce priveste legatura mama fiica, aceasta se poate stabili prin activitati precum gatitul impreuna, gradinarit, prin crearea unui album de familie, prin mersul la sala sau practicarea yoga.