Pulsoximetrele sunt dispozitive mici care pot urmari gradul de oxigenare al sangelui din organism si bataile inimii intr-un mod complet nedureros, rapid si foarte precis. Si in timp ce cu ani in urma aceasta metoda de screening de sanatate se facea in principal in conditii medicale, astazi este usor transferata acasa.

Pulsoximetria este o metoda de masurare a procentului de hemoglobina purtatoare de oxigen din sange. Monitorizarea saturatiei, a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale se numara printre elementele de baza care trebuie luate in considerare pentru controlul sanatatii.

  • Masurarea saturatiei

Saturatia oxigenului in sange, in termeni simpli, reprezinta cantitatea de oxigen, care trece prin sange. Atunci cand celulele nu primesc suficient oxigen, respectiv, mor, si de aceea este foarte important ca aprovizionarea lor sa fie completa.

Masurarea saturatiei este foarte interesanta si, spre deosebire de puls, nu se poate face fara ajutorul unui aparat specializat. Aici intervine rolul pulsoximetrelor, care sunt echipate cu o pereche de LED-uri mici care emit unde luminoase prin varfurile degetelor pacientului catre o fotodioda situata vizavi de ele.

Cu cat este mai scazuta saturatia sangelui, cu atat este mai periculos pentru viata umana. Nivelurile de oxigen sub normal sunt adesea asociate cu probleme respiratorii sau circulatorii si cu prezenta infectiilor in organism.

Care sunt valorile normale ale nivelului de saturatie in sange?

Saturatia de oxigen a sangelui arterial variaza in valori normale de la 95-99%.

Nu se poate vorbi aici despre exceptii admise! Saturatia de oxigen din sange este un indicator de sanatate foarte specific, iar valorile normale sunt fundamentale pentru sanatatea oricarui organism.

Daca valorile sunt sub 90%, acesta este un semn clar ca ceva este in neregula cu schimbul de oxigen al corpului. In acest caz, este nevoie urgent de un consult medical.

Monitorizarea regulata a saturatiei si raspunsul in timp util la o problema cu nivelurile acesteia, mai ales daca persoana sufera in general de boli, poate salva viata!