Reciclarea calculatoarelor: Unde ar trebui să se arunce calculatoarele vechi

Atunci când calculatoarele sau alte echipamente electronice se învechesc şi trebuie aruncate, este important ca acestea să poată fi reutilizate sau reciclate. Aruncarea în spaţiile special amenajate poate reduce poluarea, ceea ce ar trebui să devină prioritatea nr. 1 a tuturor consumatorilor.

Echipamentele electronice conţin resurse valoroase, ca, de exemplu, elemente de aur, paladiu, cupru şi alte elemente rare. Echipamentele informatice conţin, de asemenea, plumb, mercur şi cadmiu, toate acestea fiind materiale care au efecte negative asupra sănătăţii dacă intră în apele subterane sau dacă sunt incinerate. În general, reducerea cantităţii de material din fluxul de deşeuri este o idee bună.

Înainte de a arunca un computer, utilizatorul trebuie să se asigure că toate informaţiile confidenţiale sau de identificare personală au fost eliminate de pe unitatea de stocare. În plus, ar trebui să se asigure că au fost importate toate fişierele pe care acesta le doreşte pe noul dispozitiv. Oamenii nu trebuie să aibă încrede că ştergerea informaţiilor sau chiar formatarea unităţii de stocare înainte de aruncare va asigura ştergerea definitivă a informaţiilor personale. Trebuie luate măsuri suplimentare pentru a exista certitudinea că datele sunt, într-adevăr, imposibil de accesat de o altă persoană.

Există diferite modalităţi de a şterge unitatea de stocare. Una este distrugerea fizică a unităţii. Pentru unităţile de disc, poate fi dificilă găsirea unei facilităţi care să sfărâme unitatea, dar există anumite companii de mărunţire a documentelor care a putea avea, de asemenea, şi capacitatea de a mărunţi unităţi de stocare.

Adesea, componentele sau chiar computerele pot fi recondiţionate pentru a îndeplini o altă funcţie. O unitate de stocare veche poate fi ştearsă şi transformată într-o unitate externă, fie pentru copii de rezervă, fie pentru stocare suplimentară. Un computer vechi se poate transforma într-un server de acasă, permiţând conectarea produselor electronice casnice la reţea.

În unele cazuri, calculatoarele şi componentele pot fi duse către o organizaţie non-profit, care apoi le vinde pasionaţilor sau le reciclează. Nu este niciodată o idee bună ca un computer să fie aruncat direct la coşul de gunoi. Pe lângă adăugarea la cantitatea de deşeuri, există componente care pot fi valoroase, dar şi metale grele, care nu ar trebui să ajungă în mediu, din cauza gradului ridicat de poluare.