Retinopatia diabetica este afectarea vaselor de sange din retina care se produce ca urmare a diabetului. Retinopatia diabetica poate provoca o serie de simptome, inclusiv vedere incetosata si dificultati de vedere a culorilor. Fara tratament, poate provoca pierderea vederii.

Retinopatia diabetica este principala cauza a noilor cazuri de orbire la adulti, precum si cea mai frecventa cauza de pierdere a vederii la persoanele cu diabet. Este posibil ca persoanele sa nu prezinte simptome timpurii ale retinopatiei diabetice, dar efectuarea unui examen complet la ochi cel putin o data pe an poate ajuta o persoana sa previna complicatiile.

Controlul diabetului si gestionarea simptomelor timpurii sunt cele mai eficiente modalitati de prevenire a retinopatiei diabetice. Acesta afectiune poate aparea ca urmare a nivelului ridicat de zahar din sange cauzat de diabet. In timp, a avea prea mult zahar in sange poate deteriora vasele de sange din tot corpul, inclusiv in retina.

Retina este membrana care acopera partea din spate a ochiului. Acesta detecteaza lumina si trimite semnale catre creier prin nervul optic.

Daca zaharul blocheaza micile vase de sange care intra in retina, le poate provoca sangerari. Ochiul poate forma apoi vase de sange noi, care sunt mai slabe sau sangereaza mai usor. Daca ochiul incepe sa formeze noi vase de sange, aceasta este cunoscuta sub numele de retinopatie diabetica proliferativa, pe care expertii o considera un stadiu mai avansat. Stadiul incipient este cunoscut sub numele de retinopatie diabetica neproliferativa.

Prevenirea

Gestionarea cu succes a nivelului de zahar din sange va ajuta la prevenirea retinopatiei diabetice. Depistarea precoce a simptomelor creste eficacitatea tratamentului. Hipertensiunea arteriala este un alt factor care contribuie. Persoanele cu diabet pot lua masuri pentru controlul tensiunii arteriale, cum ar fi:

  • consumul unei diete sanatoase si echilibrate;
  • atingerea sau mentinerea unei greutati corporale moderate;
  • renuntarea la fumat;
  • consum de alcool moderat;
  • orice masuri antihipertensive recomandate de medic.