In timp ce scaunul cu sange este de obicei inofensiv, uneori poate indica o problema medicala care necesita tratament. Scaunul rosu nu inseamna intotdeauna sange; poate rezulta si din consumul de alimente cu nuante rosii, cum ar fi rosiile, sfecla sau fructe rosii.
Acestea fiind spuse, daca scaunul micutului pare sangeros sau daca devine rosu in mod constant, este important sa se determine cauza. Iata principalele cauze ale scaunului cu sange si cand trebuie vizitat medicul pediatru.
- Constipatie
Constipatia este rara la bebelusi, dar uneori se intampla – de obicei din cauza unei alergii la proteine din lapte, de la mancarea solida sau consumul insuficient de lichide.
Simptomele revelatoare includ o absenta prelungita a scaunului, scaun tare care arata ca pietricele, disconfort si o burta ferma. Constipatia poate provoca, de asemenea, mici fisuri anale, care provoaca dungi sangeroase pe suprafata scaunului.
Majoritatea fisurilor anale se vindeca singure, dar daca se suspecteaza o constipatie, trebuie schimbata dieta bebelusului. De exemplu, se pot elimina produsele lactate, se adauga mai multe fibre si suficiente lichide.
- Infectii
Scaunul cu sange la bebelusi poate semnala anumite infectii bacteriene si parazitare, inclusiv gastroenterita, salmonella, stafilococ. Infectiile cauzeaza adesea inflamatii intestinale si rupturi minuscule care lasa scurgerea sangelui.
Diareea vine in mod obisnuit cu infectii, deci daca se observa diaree cu sange, trebuie avertizat imediat medicul. S-ar putea sa prescrie antibiotice pentru a ajuta la tratarea acestuia.
- Alergii la mancare
Cele mai frecvente sensibilitati alimentare sunt la lapte si soia, dar bebelusul ar putea fi, de asemenea, alergic la grau, ovaz, secara sau altceva. Alergiile alimentare prezinta, de obicei, si alte simptome, inclusiv eruptii cutanate, varsaturi si diaree. Medicul poate ajuta la diagnosticarea alergiilor si la un plan de tratament. Bebelusii care sunt alaptati pot reactiona si la un aliment din dieta mamei.
- Leziuni mamelonare
Daca o mama care alapteaza are mameloanele crapate, bebelusul ar putea inghiti o parte din sange, ducand la pete rosii inchise sau negre in scaun. De obicei, acest lucru nu este motiv de ingrijorare.