Tatiana de Rosnay este fiica unui om de stiinta francez, Joel de Rosney si a unei englezoaice, Stella Jebb. Se naste si creste la Paris, insa la un moment dat se muta impreuna cu familia in Boston. Revine in Europa pentru studii si ramane in Paris, unde locuieste cu sotul si copiii sai.

Lucreaza ca jurnalist si a publicat zece romane, insa cel mai cunoscut dintre ele este ” Se numea Sarah ”. Evenimentul cheie al romanului este intamplarea care a avut loc pe 16 iulie 1942 la Vel’ d’Hiv. Sub ordinele naziste, politia franceza a efectuat un arest in masa al evreilor care traiau in Paris si in suburbiile orasului. Peste 8000 de adulti si 4000 de copii au fost arestati si tinuti in Velodrome dHiver, o pista de ciclism acoperita. De acolo toti au fost deportati la Drancy, o tabara la marginea Parisului si apoi la Auschwitz, unde au fost ucisi. In tabara franceza, autoritatile au separat parintii de copii si i-au deportat separat catre Auschwitz. De aici apare si aventura micutei Sarah.

Cartea ” Se numea Sarah ” este o poveste despre Sarah Starzynski, o fetita evreica de 10 ani, dar si despre Julia Jarmond, o jurnalista americana care locuia in Paris.

In prima parte a romanului povestile Sarei si ale Juliei sunt interconectate, in timp ce restul cartii se concentreaza pe povestea Juliei.

La fel ca toti evreii din Paris, Sarah, mama si tatal lor au fost arestati si dusi pe acel stadion. Fratele mai mic al Sarei, Michel, in varsta de patru ani, nu s-a numarat printre ei deoarece Sarah l-a convins sa se ascunda intr-un dulap din perete si i-a promis ca il va scoate de acolo imediat ce va putea. Abia cand ajung pe stadion, isi da seama ca nu va mai putea ajunge la Michel sa-l scoata din dulap.

Aceasta intamplare o determina sa fuga din lagar, iar un gardian inimos o si ajuta. Reuseste sa ajunga la o familie care o insoteste pana in Paris, ajung la aprtamentul lor, deschide dulapul si acolo il gaseste pe Michel mort si un miros ingrozitor.

Se numea Sarah

Daca sunteti curiosi sa aflati ce s-a intamplat in continuare, accesati www.printrecarti.ro si cautati cartea. Aici veti gasi carti ieftine online, noi si vechi, care abordeaza diverse subiecte. In acest anticariat din Bucuresti este imposibil sa nu gasiti ce cautati, doar urmariti-l in permanenta!