Majoritatea oamenilor sunt acum constienti de faptul ca fumatul este o cauza majora a mortii premature si a bolilor: provoaca cancer, boli de inima, accident vascular cerebral si boli pulmonare – din acest motiv, multi oameni doresc renuntarea la fumat.

In ciuda riscurilor pentru sanatate implicate, 1 din 5 adulti fumeaza in mod regulat. Principalele motive pentru aceasta sunt ca nicotina creeaza dependenta. Dar exista ajutor la indemana.

Iata cateva dintre cele mai eficiente metode utilizate pentru a renunta la fumat.

Terapia de substitutie cu nicotina

Nicotina din tigari creeaza dependenta, motiv pentru care oamenii au simptome de sevraj neplacute atunci cand incearca sa renunte. Terapia de substitutie cu nicotina (TSN) asigura un nivel scazut de nicotina, fara celelalte substante chimice otravitoare din fumul de tutun. TSN este disponibil ca:

  • guma;
  • plasturi;
  • spray-uri;
  • inhalatoare;
  • pastile.

Easyway-ul lui Allen Carr

Multi oameni au renuntat cu succes la fumat folosind Easyway-ul lui Allen Carr. Este cea mai bine vanduta carte din lume. Functioneaza ajutand fumatorii sa inteleaga conceptiile gresite frecvente cu privire la motivele pentru care fumeaza si ii ajuta sa abordeze temerile care ii tin legati de fumat.

Vitaminele B si C

Diverse studii au aratat ca fumatorii au in general concentratii mai mici de vitamine B si niveluri mai scazute de vitamina C in comparatie cu nefumatorii. Fumatorii citeaza adesea stresul ca fiind unul dintre factorii declansatori care creste pofta de tigara. Vitaminele B sunt cunoscute sub numele de vitamine „anti-stres” si pot ajuta la echilibrarea starii de spirit.

Vitamina C este un antioxidant puternic care poate ajuta la protejarea plamanilor de stresul oxidativ cauzat de fumul de tigara. Asadar, suplimentarea cu aceste vitamine poate ajuta la oprirea fumatului.

Practica Tai Chi

Un studiu sugereaza ca practicarea Tai Chi de 3 ori pe saptamana este un mijloc eficient de a ajuta oamenii „fie sa renunte la fumat, fie sa isi reduca obiceiurile”. Un avantaj suplimentar al Tai Chi este ca imbunatateste tensiunea arteriala si reduce stresul. Practici minte-corp precum yoga, meditatie si Tai Chi ofera o optiune alternativa de tratament fara droguri celor care incearca sa renunte la fumat.