Pentru a mentine plantele de ghiveci in stare buna de sanatate si a le promova dezvoltarea, sunt necesare mai multe actiuni.

Cum se replanteaza cu succes?

Primul lucru care trebuie facut este replantarea plantei de preferinta intr-un vas de teracota strapuns (esential). O oala strapunsa va permite evacuarea excesului de apa in timpul udarii, principala cauza a putrezirii radacinilor si a mortii aproape inevitabile a plantelor. Se va alege un vas care este doar putin mai mare decat cel initial din plastic.

Un drenaj bun, esential pentru sanatatea plantelor de ghiveci

In orice ghiveci este esential sa se instaleze un strat bun de scurgere in partea inferioara a vasului inainte de a pune solul. Se poate opta de preferinta pentru bile de lut. Fundul ghiveciului trebuie sa fie complet acoperit cu o inaltime de aproximativ 2 cm. Acest strat de drenaj ajuta la drenarea radacinilor si prevenirea imbibarii in apa a acestora. Este o protectie suplimentara pentru a evita riscul putrezirii.

Cum alegeti solul sau substratul potrivit pentru plantele de ghiveci?

Odata ce bilele de lut sunt instalate in partea de jos a vasului, se pune putin sol in ghiveci. Se alege un sol care se potriveste tipului de plante (sol special pentru plantele verzi de interior, sol special pentru cactusi si suculente etc.) Aceste soluri contin toti nutrientii de care au nevoie plantele, precum si retinerea apei atunci cand este necesar.

Cum ai grija de plantele tropicale?

Dupa cum sugereaza si numele lor, aceste plante au nevoie de multa umiditate pentru a creste corespunzator. Pentru a promova si a creste umiditatea aerului, se recomanda asezarea plantei pe o farfurioara plina cu bile de lut. Aceasta tehnica ofera doua avantaje: primul este impiedicarea putrezirii radacinilor plantei, al doilea este cresterea hidrometriei, prin evaporarea apei care se afla in farfurie, in jurul plantei. Obiectivul este de a recrea cat mai mult posibil conditiile sale originale de cultivare.

Contributia ingrasamintelor, un gest esential pentru buna dezvoltare a plantelor verzi

Pentru a promova cresterea plantei, se poate pune ingrasamant organic in perioada de crestere (martie-septembrie), o data sau de 2 ori pe luna, in functie de marimea plantei. Iarna, planta intra in faza de hibernare si nu este necesar ingrasamantul.