Studiile arata ca majoritatea oamenilor sufera de steatoza hepatica, in primul rand din cauza acumularii de grasime din alimentatie la nivelul ficatului si in al doilea rand din cauza stilului de viata dezordonat, stressului si consumului de alcool. De cele mai multe ori, steatoza hepatica este reprezentata si de inflamatia organului, prin cresterea valorilor transaminazelor. Aceasta afectiune se poate croniciza foarte repede, pana la ciroza sau cancerul ficatului (hepatocarcinom).

Steatoza hepatica este de doua feluri: alcoolica si non-alcoolica, diferenta fiind consumul de alcool al pacientului. In cazul depasirii valorilor de 20 de grame pe zi la femei si 30 de grame la barbati, se poate vorbi de steatoza alcoolica. Principala cauza a steatozei hepatice ramane alcoolismul dar si obezitatea.

Cum recunosc pacientii un ficat gras? In general steatoza hepatica este lipsita de simptome, sau se poate manifesta cu oboseala, slabiciune, dureri in partea dreapta. Este necesar atat un examen fizic, cat si analize medicale avansate. Pacientii se vor adresa in primul rand medicului de familie, care dupa un examen clinic le va da o trimitere la analize de sange si proceduri imagistice specifice. Analizele de sange includ testarea valorilor enzimelor hepatice, dar si ale lipidelor serice si glicemiei. Ecografia abdominala si tomografia computerizata, precum si un examen RMN amanuntit pot releva steatoza hepatica, fiind necesare de la primele semne si simptome.

Care este tratamentul pentru steatoza hepatica?

Medicul va recomanda stoparea consumului de alcool, respectarea unei diete bogata in proteine, saraca in grasimi si glucide, bogata in fructe si legume si exercitii fizice efectuate cel putin 30 de minute in fiecare zi. Nu exista un tratament standard pentru aceasta afectiune, pacientii trebuie sa isi ia masurile de precautie si sa respecte un stil de viata sanatos, un regim alimentar bogat in substante benefice pentru organism si sa excluda complet alcoolul din dieta lor zilnica si chiar saptamanala. Steatoza hepatica este usor reversibila, ficatul fiind unul din organele care se regenereaza cel mai usor din intreg organismul.