Un stil de viata sanatos si echilibrat in timpul sarcinii creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si nasterea unui copil sanatos. Mediul inconjurator si mai ales alimentele din primele 1000 de zile de viata, au un rol important in sanatatea copiilor si a adultilor care vor fi mai tarziu.
De la conceptie pana la 2 ani, dezvoltarea copilului este mai sensibila la factorii de mediu. Sanatatea si stilul de viata al mamei si tatalui inainte si in timpul sarcinii influenteaza pe cel al copilului lor pana la maturitate.
Rolul cheie al alimentelor
Sanatatea tatalui la momentul conceptiei ar avea, de asemenea, un efect asupra sanatatii copilului sau. De exemplu, o dieta bogata in grasimi poate creste riscul de diabet si obezitate la o fata ca adult. O dieta saraca in proteine, pe de alta parte, ar duce la tulburari lipidice.
In ceea ce priveste mama, un deficit de folat si o mare variatie a greutatii inainte de sarcina ar creste riscul aparitiei anumitor malformatii congenitale, dar si a bolilor cronice pentru copilul cand acesta este adult, ca si pentru ea.
In momentul sarcinii
La fel, supraponderalitatea in timpul sarcinii ar favoriza aparitia bolilor cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare la copil mai tarziu.
Subnutritia, ar provoca tulburari in dezvoltarea mentala a copilului si dezvoltarea sa motorie si ar putea promova aceleasi boli cronice la varsta adulta.
Pentru a consolida capitalul de sanatate al copilului, pot fi luate unele masuri de precautie inainte de conceptie si in timpul sarcinii.
Recomandari
Pentru ca alimentele sa joace un rol pozitiv in dezvoltarea fatului, este necesar sa se promoveze un echilibru nutritional bun, avand o dieta variata, bogata in fructe si legume.
Pentru a reduce riscul de anomalii ale inchiderii tubului neural, ambii parinti isi pot monitoriza aportul de folat si pot lua suplimente, daca este necesar.
Limitarea tutunului, a alcoolului, a stresului, a poluantilor si a drogurilor, pe cat posibil, ar imbunatati sanatatea atat a copiilor, cat si a parintilor. Limitarea expunerii la toxine din mediu, contaminanti alimentari si perturbatori endocrini.
In momentul sarcinii
Prin prevenirea deficientelor in timpul sarcinii, nu numai sanatatea mamei va fi promovata, ci si cea a copilului. Astfel, se recomanda monitorizarea deficientelor de fier, acizi grasi Omega 3, vitamina D si iod. Dietele vegane nu sunt recomandate, deoarece contribuie la cresterea acestui risc de deficiente.