Acest termen colectiv include o multime de boli diferite care afecteaza sistemul musculo-scheletic (si mai precis – articulatiile si tesutul conjunctiv), limiteaza mobilitatea umana si sunt extrem de dureroase.

Bolile apartinand grupei reumatismale pot fi impartite in 4 subgrupe: artroze (deteriorarea si uzura articulatiilor), boli metabolice (de ex. guta), reumatism al muschilor si tesutului conjunctiv, precum fibromialgia si artrita reumatoida. Milioane de oameni din intreaga lume sufera de artrita.

Cum este detectata artrita?

Mai intai articulatiile incheieturii mainii si degetelor se umfla, se inrosesc, temperatura zonelor afectate creste. Cea mai grava forma de artrita este poliartrita cronica. Are un efect permanent nu numai asupra articulatiilor, ci si asupra tesutului conjunctiv din apropierea acestora, tendoanelor, muschilor si chiar a terminatiilor nervoase. Uneori, chiar si organele interne, cum ar fi inima sau plamanii, sunt afectate.

Care este motivul?

Motivele nu sunt inca pe deplin intelese, in ciuda cercetarilor aprofundate in acest domeniu. Medicii spun insa la unison un singur lucru – sistemul imunitar joaca un rol principal. Acest sistem mobilizeaza organismul nu numai impotriva infectiilor externe, ci si impotriva lui insusi.

Celulele imune si substantele care indeplinesc functii de protectie sunt mobilizate impotriva celulelor corpului, provocand inflamatie care in timp distruge articulatiile.

Care este tratamentul?

Se aplica 2 abordari. In primul caz, se folosesc medicamente care amelioreaza simptomele, precum durerea si umflarea. A doua abordare se bazeaza pe medicamente care suprima sistemul imunitar.

Ce este fibromialgia?

Aceasta este cea mai comuna forma de reumatism a muschilor si tesutului conjunctiv, 90% dintre bolnavi fiind femei. Cauzele bolii sunt inca neclare. Tot ceea ce se stie este ca unele femei sufera de dureri la nivelul muschilor si tendoanelor in tot corpul.

Care este cauza?

Se crede ca serotonina este deficitara. Medicii recomanda din ce in ce mai mult medicamente care stabilesc echilibrul serotoninei.

Ce trebuie sa faca pacientii?

Sa faca sport! Daca merg cu bicicleta 1 ora, de cel putin 2 ori pe saptamana, pot intarzia aparitia bolii cu ani de zile.

Alimentatia corecta amelioreaza inflamatia

Studiile arata ca o dieta speciala poate atenua simptomele persoanelor care sufera de reumatism. Este de preferat mai mult peste si mai putina carne rosie. Carnea contine acid arahidonic, care stimuleaza sinteza substantelor inflamatorii din organism. Pestele, fructele de mare, uleiul de masline, maslinele sunt bogate in acizi grasi nesaturati Omega-3, care incetinesc procesele inflamatorii.