Angina pectorala este un tip special de durere toracica care apare atunci cand muschiul cardiac (miocardul) nu primeste suficient oxigen.
Apare ca urmare a unei ingustari (ateroscleroza – depunerea colesterolului in peretele arterei) sau a unui spasm al uneia sau mai multor artere care aduc sange in diferitele regiuni ale inimii (arterele coronare). Durerile apar in general la efort, dar pot aparea si in timpul expunerii la frig, in timpul unei emotii puternice, dupa o masa grea, sau uneori chiar in repaus.
Acestea dureaza in medie de la 1 la 5 minute sau 5 pana la 30 de minute in caz de spasm coronarian si trec de obicei prin repaus sau luand un medicament prescris de medic. Durerea poate aparea in orice moment al zilei (sau noaptea), dar este, in general, mai frecventa intre orele 6 si amiaza.
Angina pectorala – simptome
Cele mai frecvente simptome ale anginei sunt:
- durere localizata cel mai adesea in piept, in spatele sternului sau usor spre stanga. Aceasta durere poate radia si in alte parti ale corpului: brat, gat sau maxilar inferior, cel mai adesea pe partea stanga;
- transpiratii reci si piele transpirata;
- palpitatii;
- greata, varsaturi, senzatie de indigestie sau arsura a stomacului;
- dificultate de respiratie (senzatie de respiratie scurta).
Cauze
Cea mai frecventa cauza a anginei pectorale este scaderea fluxului sanguin a uneia sau a mai multor artere coronare prin ateroscleroza (sau un spasm) care limiteaza aportul de oxigen la muschiul inimii.
Inima este un muschi care nu inceteaza niciodata sa bata, de aceea are nevoie de un aport continuu de oxigen adaptat intensitatii muncii pe care trebuie sa o faca (arterele coronare se dilata atunci cand inima are nevoie mai mult oxigen). Durerile apar atunci cand nevoile inimii de oxigen sunt crescute (exercitii fizice, stres, digestie) si / sau daca nu pot fi satisfacute de posibilitatile de adaptare ale arterelor coronare.
Cauzele mai rare ale anginei sunt: anemia, tulburarile de ritm cardiac (aritmii), insuficienta cardiaca, valvele cardiace anormale sau hipertiroidismul (productia exagerata de hormoni de catre glanda tiroida).