Totul despre eroziunea dentara: cauze, simptome, tratament

Eroziunea dentara reprezinta pierderea substantei dure dentare, ca urmare a unui proces chimic. Aceasta reprezinta uzura graduala a tesuturilor dentare, cauzata de acizi sau de mediul acid din cavitatea bucala. Eroziunea dentara este a doua cea mai des intalnita leziune a dintilor, dupa uzura dentara.

Eroziunea dentara este o afectiune care nu este provocata de placa bacteriana. Varsta pacientilor care sufera de eroziune dentara depaseste 30 de ani, insa, in unele cazuri, poate sa apara si la persoane mai tinere, din cauza consumului de bauturi carbogazoase in exces. De eroziune dentara cei mai afectati dinti sunt incisivii, acestia avand rolul principal in muscatura.

Cauzele eroziunii dentare

Eroziunea dentara este cauzata de mai multi factori, atat interni, cat si externi. La nivel extern, eroziunea dentara este favorizata de bauturi acidulate, de medicamente acide, de alimente cu un grad ridicat de aciditate, iar la nivel intern, se poate vorbi de refluxul gastro-intestinal, de anorexia nervoasa, de sarcina, de bulimie, dar si de alcoolism, diabet sau ulcer peptic.

Aparitia eroziunii dentare este favorizata si de hiposialie, de compozitia si de structura dintilor, de anatomia si de relatia de ocluzie a dintilor, precum si de mobilitatea si anatomia tesuturilor moi. Aceasta afectiune mai este cauzata si de unele produse de igiena dentara, de medicamente, de regurgitatii si, uneori, chiar de un stil de viata iresponsabil.

Simptomele eroziunii dentare

Principalele simptome ale eroziunii dentare includ cresterea sensibilitatii dintilor, schimbarea culorii si a formei acestora, astfel incat marginile devin transparente, iar dintii capata o culoare galbuie, ca urmare a faptului ca stratul de smalt se subtiaza. In unele cazuri, eroziunea dentara este vizibila, in altele este mai putin vizibila, insa se simte la contactul cu limba.

Tratamentul eroziunii dentare include colaborarea activa a pacientului care sufera de aceasta afectiune cu medicul stomatolog, evitarea contactului cu factorii chimici acizi, folosirea stimulilor glandelor salivare si a pastelor de dinti cu fluor. Se va impune tratament de refacere a dintelui prin acoperire cu compozit, purtarea gutierelor ocluzale si obturatiile fotopolimerizabile.