Iepurele este un animal de companie mic care face parte din familia lagomorfilor si, prin urmare, nu este un rozator. Este originar din sud-vestul Europei, unde a fost domesticit in urma cu peste 1000 de ani.

Exista peste 100 de soiuri de iepuri, cantarind de la 500 g pentru cei mai mici iepuri pitici la 8 kg pentru rasele uriase. Iepurele pitic este definit de o greutate cuprinsa intre 1 si 2 kg, o dimensiune mai mica cu 20 cm si urechi mai mici cu 6 cm lungime.  Exista diferite rase: poloneza sau ermina, piticul colorat, piticul berbec, piticul rex, piticul angora etc.

Caracteristici fizice si biologice

  • Un iepure traieste de la 7 la 12 ani. Unele animale au atins chiar varsta record de 15 ani.
  • Greutatea sa adulta este in general intre 800 si 1500 g.
  • Are 28 de dinti care sunt in continua crestere.

Dieta de baza a iepurelui consta din fan la care se adauga verdeata proaspata. Mananca multe mese mici (deoarece stomacul este mic) pe tot parcursul zilei. Temperatura sa normala a corpului este destul de ridicata: intre 38,5 si 39,5 ° C.

Reproducere

Maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 6 pana la 7 luni pentru masculi si intre 4 si 6 luni pentru femele. Dar este recomandat sa se astepte 12 luni pentru primul asternut si sa nu se depaseasca 2 asternuturi pe an. Gestatia dureaza intre 28 si 34 de zile. Iepurii pot fi sterilizati de la 6 luni pentru a evita asternuturile nedorite si anumite comportamente teritoriale agresive. In plus, sterilizarea iepurelui previne riscul aparitiei tumorilor mamare sau uterine, care afecteaza pana la 50% din iepuri cu varsta peste 4 ani.

Comportament si stil de viata

Au nevoie de multe ore de libertate in afara custii lor pentru a exprima comportamentele necesare speciei lor: alergare, sarituri, sapare.

Atentie insa la stres! Iepurii sunt animale sensibile la zgomot, situatii de prada / pradator, schimbari in mediul lor. Poate trai singur, dar este un animal gregar care are nevoie de congeneri: ideal este ca o pereche de iepuri sterilizati sa coabiteze.

Vaccinari si boli

Este recomandat sa se vaccineze iepurele impotriva a 2 boli grave: mixomatoza si boala hemoragica virala.  Iepurii sunt foarte sensibili la curentii de aer si la afectiunile respiratorii.