In prezent nu exista un tratament medical specific pentru tratarea bolilor hepatice(ARLD), cauzate de alcool. Principalul tratament consta in oprirea consumului de alcool, de preferat, pentru tot restul vietii. Acest lucru reduce riscul de deteriorare suplimentara a ficatului si ii ofera acestuia cele mai bune sanse de recuperare.

Daca o persoana este dependenta de alcool, oprirea consumului poate fi uneori foarte dificila. Insa asistenta, sfatul si tratamentul medical pot fi de mare ajutor. Un transplant de ficat poate fi necesar in cazurile severe – atunci cand ficatul nu mai functioneaza corespunzator – nu-si imbunatateste functia nici atunci cand se opreste consumul de alcool.

Oamenii pot fi luati in considerare pentru un transplant de ficat, doar daca au dezvoltat complicatii ale cirozei, in ciuda faptului ca acestia au incetat sa mai bea. Toate unitatile de transplant hepatic impun persoanelor interesate sa nu bea alcool in asteptarea transplantului si pentru tot restul vietii.

Complicatiile bolilor hepatice

Ratele de deces legate de ARLD au crescut considerabil in ultimele decenii. Consumul in exces de alcool este acum una dintre cele mai frecvente cauze de deces, impreuna cu fumatul si tensiunea arteriala crescuta. Complicatiile care pot pune in pericol viata includ:

  • hemoragii interne;
  • acumularea de toxine in creier (encefalopatie);
  • acumularea de lichide in abdomen (ascita) cu insuficienta renala asociata;
  • cancer de ficat;
  • vulnerabilitate crescuta la infectie.

Prevenirea bolilor hepatice legate de alcool (ARLD). Cel mai eficient mod de a preveni ARLD este de a opri consumul de alcool. Chiar daca unele persoane au baut multi ani, reducerea sau oprirea consumului de alcool va avea beneficii importante pe termen scurt si lung pentru ficatul si sanatatea lor generala.

De mentionat faptul ca, nu doar consumul de alcool poate dezvolta aceasta afectiune, exista si alti factori care pot creste riscul de a dezvolta ARLD. Acestia sunt:

  • kilogramele in exces;
  • afectiune hepatica preexistenta, cum ar fi hepatita C;
  • genetica (dependenta de alcool si problemele de procesare a alcoolului apar frecvent in unele familii).