Atunci cand vine primavara, taierea si tratarea pomilor sunt activitati necesare pe care orice gospodar trebuie sa le faca. Dupa ce au loc taierile de rarire, de corectie, dar si de rodire a pomilor fructiferi si ale arbustilor, se aplica un tratament cu produse de baza care reduce rezerva de bacterii si ciuperci.

Ce presupune tratarea pomilor si cine o poate face?

Procedeul de tratare a pomilor este necesar mai ales dupa taiere. Atat gospodarii, cat si oamenii cu pregatire sau care lucreaza in domeniu pot face stropiri atunci cand temperatura aerului depaseste 5 grade Celsius si nu este vant. Stropirile se fac cu substantele care se gasesc in farmaciile fitosanitare si dupa inca 14 zile de la aceasta stropire, cand incepe dezmuguritul, va fi necesar un alt tratament.

Inainte de tratarea propriu-zisa a pomilor, este necesar ca gospodarii sa fie atenti sa nu se anunte precipitatii, astfel ncat tratamentul sa isi faca efectul pe deplin. Cu alte cuvinte se va aplica un alt tratament cu insecticid pentru a preveni atacul daunatorilor. Produsul insecticid poate fi preparat conform instructiunilor specialistilor sau conform instructiunilor de folosire din cutie si are rolul de a indeparta ouale, larvele si chiar si insectele adulte ce ierneaza in scoarta.

Ulterior acestui tratament, gospodarii trebuie sa dea cu o solutie de var preparata din doua parti de var, una de argila si una de apa sau un amestec de apa, piatra vanata si var in care se pune si putin aracet pentru aderenta. Cu ocazia curatarii pomilor in perioada primaverii, se indeparteaza si cleiul sau cuiburile de omizi usor de observat.

In plus, daca stropirile nu sunt corect aplicate, nu isi vor face efectul. Aplicarea oricarui tratament trebuie facuta respectand cu strictete indicatiile producatorului si mai ales in ceea ce priveste concentratia recomandata si echipamentul de protectie necesar. Tratarea si taierea pomilor sunt activitati ce trebuie facute cu maxim de atentie pentru ca in caz contrar plantele au de suferit, iar unele probleme sunt iremediabile.