Tulburarile hormonale sunt probleme ale echilibrului sistemului endocrin din organism. Hormonii sunt secretati de diverse organe – problemele cu functionarea unui organ pot duce la secretia afectata (redusa sau excesiva) de hormoni. Problemele cu sistemul endocrin pot duce la o mare varietate de probleme de sanatate – atat fizice, cat si psihice.

Simptomele tulburarilor hormonale

Tulburarile hormonale pot provoca multe simptome si afectiuni suparatoare. Dereglarea hormonala se manifesta prin fluctuatii in greutate (crestere excesiva in greutate sau scadere excesiva in greutate), aparitia unui par excesiv (un simptom deosebit de suparator pentru femei), schimbari de dispozitie si, de exemplu, o scadere a libidoului.

Exista leziuni ale pielii, in principal leziuni acneice si tulburari ale ciclului menstrual. Ultimele efecte ale dezechilibrului hormonal sunt deosebit de problematice pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, deoarece poate provoca chiar infertilitate.

Cresterea hormonala in greutate este de obicei cauzata de o glande tiroida inactiva sau de o tulburare a secretiei de insulina (asa-numita rezistenta la insulina). Hormonii secretati de glanda tiroida afecteaza procesele metabolice din organism. Deficienta lor are ca rezultat un ritm mai lent al metabolismului si, astfel, cresterea in greutate.

Insulina este un hormon secretat de pancreas. Daca functionarea pancreasului este perturbata, apar tulburari hormonale legate de secretia de insulina necesara mentinerii zaharului la un nivel corespunzator.

Ele apar, de asemenea, atunci cand tesuturile reactioneaza prost la insulina secretata de pancreas, iar organismul trebuie sa elibereze mai mult pentru a face fata excesului de zahar. Prea multa insulina ingreuneaza arderea grasimilor si provoaca senzatii de foame, care duc la cresterea in greutate.

Cum se pot preveni tulburarile hormonale?

Tratamentul depinde de cauza dezechilibrului hormonal. Prevenirea tulburarilor hormonale inseamna in primul rand o dieta adecvata, un stil de viata sanatos – adica asigurarea cantitatii adecvate de efort fizic si exercitii fizice la aer curat – si dezvoltarea unor modalitati eficiente de a face fata stresului. Dieta si un stil de viata sanatos ar trebui sprijinite cu suplimente, care includ:

  • acid folic – reglarea echilibrului hormonal, sprijin pentru fertilitate si productia de serotonina;
  • Vitaminele B – sprijin pentru sinteza hormonilor GnRH si TSH.